Nieuw: Collum Care bij Máxima Medisch Centrum

Array

Sneller herstellen na een heupfractuur
collum-fractuurBeter voorbereid op de operatie, sneller revalideren en nog betere zorg. Patienten die een nieuwe heup na een heupfractuur krijgen bij Máxima Medisch Centrum vallen binnenkort onder het Collum Care-project. Een nieuw ketenzorgproject waarin verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis samenwerken. Jaarlijks breken ongeveer 350 patienten hun heup en wordt deze hersteld bij MMC.

Patienten komen met een heupfractuur binnen bij de Spoedeisende Hulp en moeten daarna snel onder het mes. Over het algemeen gaat het om oudere patienten die vaak meerdere aandoeningen hebben. Vandaar dat ook andere specialisten dan de orthopedisch chirurg, moeten meekijken. Denk bijvoorbeeld aan de cardioloog als een patient ook hartklachten heeft. Door deze nieuwe aanpak worden patienten sneller en multidisciplinair geholpen. Dit traject start al op de Spoedeisende Hulp.

Na de operatie komen de patienten samen op één afdeling te liggen. Orthopedisch chirurg Floris van Douveren: “De ervaring leert dat de patient dan sneller revalideert. Mensen zijn namelijk gemotiveerder als ze samen revalideren. Als een patient ziet dat zijn buurman al honderd meter kan lopen, dan wil hij dat ook. Gezonde concurrentie dus en dat komt de revalidatie ten goede. Ook wisselen mensen ervaringen uit als ze bij elkaar liggen. Ze leren als het ware van elkaar.”

Patienten liggen nu nog 3 tot 4 weken in het ziekenhuis voordat ze weer naar huis mogen of naar een verpleeghuis gaan. In de nieuwe situatie wordt de ligduur beperkt tot 5 dagen. Van Douveren: “Jonge mensen met voldoende mantelzorg kunnen zelfs al naar huis. Patienten die meer zorg nodig hebben gaan naar het verpleeghuis om te revalideren.”

De patienten gaan naar de revalidatieafdeling van twee verpleeghuizen: Merefelt in Veldhoven (Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen) en Wissehaege in Eindhoven (Vitalis Zorggroep). Zij houden bedden vrij voor patienten die net een nieuwe heup hebben gekregen.

Bron: MMC

Recente artikelen