Britse overheid stimuleert innovatie in life sciences

Array

research22In Groot-Brittannïe mogen innovatieve geneesmiddelen voortaan zonder restricties in de praktijk worden toegepast, voorafgaand aan de beoordeling door het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Dat blijkt uit een rapport dat de Britse overheid over life sciences heeft opgesteld.

Nu is het nog zo dat NICE als onafhankelijk instituut nieuwe behandelingen evalueert om vervolgens te bepalen of ze voor algemene toepassing en vergoeding in aanmerking komen. Voor die procedure is meer tijd nodig, erkent het rapport. Het opstellen van een goede kosten-batenanalyse van innovatieve geneesmiddelen is tijdverslindend en daarnaast gaat die analyse vaak mank door een gebrek aan voldoende gegevens.
Hoofdreden voor het nieuwe beleid is echter dat de Britse overheid innovaties in de life sciences-industrie wil stimuleren. Ook het beleid van de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Ab Klink, is daarop gericht. Klink is voorstander van een systeem waarin innovatieve geneesmiddelen voor tijdelijke vergoeding in aanmerking komen. Daaraan zou dan een onderzoek worden gekoppeld naar de meerwaarde en doelmatigheid van de betreffende middelen. Nefarma steunt dat voornemen van de minister. “Wil Nederland een rol van betekenis blijven spelen in het internationale krachtenveld op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, dan is een goed innovatieklimaat een eerste vereiste”, aldus Nefarma-directeur Michel Dutrée. “De Britse ontwikkelingen tonen eens te meer aan dat we in Nederland niet langer moeten treuzelen en het systeem van tijdelijke vergoeding zo snel mogelijk moeten invoeren.”

De ‘Life Sciences Blueprint’ van de Britse ministeries van Volksgezondheid en van Business, Innovation & Skills is hier te lezen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen