Nefarma: “Hergebruik geneesmiddelen onverantwoord”

pillen3Het hergebruik van geneesmiddelen, zoals dezer dagen in de publiciteit is gekomen door een actie van een medisch specialist, is onverantwoord, zo laat Nefarma weten. Nefarma zegt daarom is de actie ook in strijd met de wet. De beweegredenen zijn sympathiek, maar de uitwerking ervan deugt niet, aldus Nefarma.

Voor het maken, vervoeren, opslaan en gebruik van geneesmiddelen gelden strenge wettelijke eisen, zodat de kwaliteit van het product altijd is gegarandeerd. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld wanneer en waar een geneesmiddel is gemaakt.

Bij het terughalen bij patienten van niet gebruikte medicijnen en het opnieuw in oploop brengen ervan, kan die garantie nooit worden gegeven. Het is volstrekt onduidelijk hoe de geneesmiddelen in de tussentijd zijn bewaard en wat ermee is gebeurd. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld de bewaartemperatuur.
Om te voorkomen dat geneesmiddelen wel worden opgehaald maar vervolgens niet worden gebruikt, zullen arts en patient tijdens het consult expliciet met elkaar moeten spreken over het gebruik.

Nefarma onderstreept het belang van het tegengaan van verspilling. De verpakkingshoeveelheden worden zo goed mogelijk afgestemd op het dagelijks gebruik bij patienten. Van veel geneesmiddelen zijn verschillende hoeveelheden of eenheden verkrijgbaar. Het veranderen daarvan is geen eenvoudige zaak. Iedere vorm en hoeveelheid moet afzonderlijk worden goedgekeurd voordat een fabrikant het op de markt mag brengen. Ook bij deze procedures staat kwaliteit en veiligheid bovenaan.

Voor achtergrondinformatie: zie http://medischcontact.artsennet.nl/discussie/Nieuwsartikel/Arts-op-matje-voor-redistributie-medicijnen-1.htm

Bron: Nefarma

5 thoughts on "Nefarma: “Hergebruik geneesmiddelen onverantwoord”"

 1. Het is een reactie van de farmaceutische industrie die belangen heeft bij de verkoop van medicijnen.

  Ik vind de actie van de specialist die de niet gebruikte medicatie zorgvuldig beheerde en met heel veel zorg en aandacht aan zijn andere patienten gaf heel moedig. Geen verspilling. Geen wegwerpcultuur.

  Anders denken en leven!

 2. De kop deugt alvast niet: Hergebruik? Er is natuurlijk geen sprake van hergebruik. Dat zou ook wel erg vies zijn. Het gaat om ongeopende verpakkingen die niet over de uiterste datum heen zijn.

  En dat van die hoeveelheden is helemaal waanzin. Apothekers mogen deelverpakkingen verkopen. En dat doen ze gelukkig ook.

  Waarom plaatst MedicalFacts dit soort advertorials eigenlijk alsof het redactionele artikelen zijn? Met de naam Janine Budding erbij? Nefarma preekt hier wel enorm duidelijk voor eigen parochie.

 3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  @ Ruud,

  Ik heb het artikel geplaatst omdat ik ook vond dat Nefarma met dit bericht erg voor eigen parochie preekt. OOk de titel heb ik letterlijk van ze overgenomen om deze discussie te krijgen. Ik vond ook dat het heel ongepast was wat ze op hun eigen website plaatste. Daarom hebben we het overgenomen en het feit dat jij zioet dat het overduidelijk van Nefarma afkomstig is maakt dat we in onze opzet geslaagd zijn. En nee, dit is helemaal geen advertorial en het staat op mijn naam omdat ik de verantwoording van plaatsing op Medicalfacts op mij neem.

 4. @Janine

  Ik ben vanzelfsprekend blij met je mening Janine, maar ik denk wel dat je die dan duidelijk zou moeten maken bij plaatsing. De meeste mensen lezen niet zo kritisch en zullen denken dat MedicalFacts het eens is met het (immers onder jouw vlag geplaatste) artikel.

 5. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  @ Ruudje

  We hebben de keuze gemaakt om niet een mening van Medicalfacts in het artikel te verwerken maar wel duidelijker weer te geven dat het een artikel van Nefarma is.

Comments are closed.

Recente artikelen