Structurele hersen-‘afwijkingen’ in schizofrenie en depressieve stoornis

0
232

hersenen-mriIn zijn proefschrift beschrijft Cédric Koolschijn verschillende MRI-onderzoeken naar schizofrenie en depressieve stoornis. Koolschijn wilde weten of factoren als leeftijd en medicatie invloed hebben op de progressieve hersenveranderingen bij schizofreniepatienten. Hij analyseerde daarom de volumeverandering van de hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is voor leren en geheugen, bij patienten met schizofrenie en gezonde controles.

Inderdaad bleek het leeftijdsverloop van volumeveranderingen in de hippocampus te verschillen tussen patienten met schizofrenie en gezonde individuen. Ook bleken eerste generatie en tweede generatie antipsychotica verschillend van invloed te zijn op de volumeverandering van de hippocampus bij schizofreniepatienten. Koolschijn concludeert dat vervolgonderzoek zich zou moeten richten op het combineren van MRI-technieken en meer longitudinaal onderzoek om hersenveranderingen beter in kaart te brengen en de invloed van externe factoren zoals medicatie beter te begrijpen.

17-09-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Cédric Koolschijn, Geneeskunde Proefschrift: Brainstorm: Structural brain abnormalities in schizophrenia and depression Promotor 1: Prof.dr. R.S. Kahn Promotor 2: Prof.dr. H.E. Hulshoff Pol Copromotor 1: Dr. N.E.M. van Haren


Bron: UU