ZN: Teveel betaalde honorarium medisch specialist terughalen

Array

geld-en-artsZorgverzekeraars vinden dat alles in het werk moet worden gesteld om het bedrag aan teveel betaalde honoraria van medisch specialisten terug te halen en fouten in het DBC-systeem zo snel mogelijk te corrigeren. Dat schrijft ZN-voorzitter H. Wiegel in een brief aan minister Klink over de overschrijdingen bij de honoraria van de medisch specialisten. Minister Klink wil de tarieven pas korten per 1 januari 2010 en geen stappen zetten om teveel betaalde bedragen over 2008 en 2009 met terugwerkende kracht terug te halen. Het gaat om een bedrag van ca. 1 miljard euro.Zorgverzekeraars Nederland

Wiegel erkent dat dit laatste niet eenvoudig zal zijn, maar dringt er bij de minister op aan dat alle pogingen moeten worden gedaan om het onbedoeld teveel betaalde bedrag terug te halen. ‘Het gaat immers om forse bedragen. Zeker in deze mindere economische tijden is het onaanvaardbaar dat deze rekening moet worden betaald door de premiebetalende burger’, aldus Wiegel.

In de brief noemt Wiegel een aantal mogelijkheden om het probleem op te lossen. Allereerst kan Vektis, het informatiecentrum van de zorgverzekeraars, door aanvullend onderzoek snel uitsluitsel geven over de precieze bedragen en de verdeling over de verschillende specialismen om een gedifferentieerde correctie van tarieven mogelijk te maken. Per 1 januari 2010 (of zoveel eerder als mogelijk) kunnen de benodigde systeemwijzingen worden doorgevoerd om tot gedifferentieerde correctie te komen. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de invoering van DOT, zodat dergelijke fouten niet weer kunnen optreden. Daarnaast kunnen teveel betaalde bedragen als gevolg van systeemfouten in de toekomstige tarieven als korting verwerkt worden.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen