Topsalaris ziekenhuisdirectie wegens laksheid raad van toezicht

Array

Onderzoek naar effectiviteit raad van toezicht 80 ziekenhuizen
ziekenhuis2Ziekenhuisdirecteuren verdienen meer wanneer de raad van toezicht meer verdient en wanneer de raad over minder medische, juridische en financiele expertise beschikt. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Eddy Cardinaels naar de effectiviteit van de raden van tachtig Nederlandse ziekenhuizen. Om excessen in de beloning van de ziekenhuistop te voorkomen, zou volgens de Tilburgse accountancy-econoom de toezichtstructuur van ziekenhuizen verbeterd moeten worden.

Heel wat ziekenhuisdirecteuren verdienen meer dan de ‘Balkenendenorm’ van 180.000 euro. De juiste hoogte van de beloning is echter moeilijk vast te stellen en kan sterk varieren per ziekenhuis. Marktomstandigheden, prestaties op het gebied van kostenefficientie, de complexiteit van de bestuurstaak en de verantwoordelijkheden van de bestuursfunctie kunnen een hoge beloning rechtvaardigen. De raad van toezicht van een ziekenhuis moet erover waken dat het beloningspakket van topbestuurders in overeenstemming is met hun positie.

Accountancy-econoom Eddy Cardinaels onderzocht in hoeverre verschillen in de toezichtstructuur van tachtig Nederlandse ziekenhuizen de verschillen in topsalarissen van ziekenhuisdirecteuren kunnen verklaren. Hij concludeert dat raden van toezicht soms tekort schieten in de bewaking van het beloningspakket. Wanneer de raad onvoldoende expertise in huis heeft op bijvoorbeeld medisch, juridisch en financieel gebied, lijken directeuren extra compensatie naar zich toe te kunnen trekken. Ook lijken ziekenhuizen waarvan toezichthouders zelf een fikse vergoeding ontvangen, althans meer dan wat geadviseerd wordt in de zorgbrede governance code, minder nauwkeurig te zijn in het bepalen van een economisch verantwoorde beloning van bestuurders.

Cardinaels concludeert dat goed toezicht essentieel is voor controle op het ziekenhuismanagement. Het opstellen van normen of beloningsplafonds is niet de juiste strategie om excessen te voorkomen: het debat zou zich moeten richten op verbetering van de toezichtstructuur van een ziekenhuis.

Bron: UVT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen