Achmea overheerst in de online zorgverzekeringsbranche dankzij Agis

zo is agisAgis presteert het best wanneer consumenten op internet op zoek gaan naar een basis zorgverzekering. Dit concludeert WUA!, het Amsterdamse onderzoeksbureau dat de Web Performance Scan uitvoert. In de top 10 staan drie vergelijkingssites die opvallend beter presteren dan gevestigde namen als Delta Lloyd, FBTO en Interpolis.

Organisatie Web Performance Scan®
1. Agisweb.nl 6,3
2. Univé.nl 5,9
3. Verzekeringssite.nl 5,4
4. Zilverenkruis.nl 5,4
5. CZ.nl 4,9
6. Independer.nl 4,6
7. OHRA.nl 4,5
8. Kieszorgverzekering.nl 4,5
9. Menzis.nl 4,5
10. Defriesland.nl 4,4
11. KiesBeter.nl 4,3
12. ZEKUR.nl 4,2
13. VGZ.nl 3,9
14. DeltaLoyd.nl 3,3
15. AnderZorg.nl 3,2
16. FBTO.nl 3,1
17. Interpolis.nl 3,0
18. Kruidvat.nl 2,9

De 18 organisaties die het best presteren volgens de Web Performance Scan voor zorgverzekeringen.
Achmea pakt grootste marktaandeel
De zorgverzekeringsbranche is volgens WUA!-directeur Klaas Kroezen in verschillende samenwerkingsverbanden op te splitsen. ‘De Achmea verzekeringsgroep is marktleider met vier websites, maar heeft dit met name te danken aan Agis. Zilveren Kruis presteert redelijk goed met een vierde positie, maar FBTO en Interpolis zijn pas terug te vinden op dezestiende en zeventiende positie. Univé weet met drie websites een klein marktaandeel te bemachtigen, maar dat hebben ze voornamelijk aan hun eigen website te danken. ZEKUR en VGZ kunnen nog veel van Univé leren. Vervolgens weet Menzis zich in de middenmoot te vestigen met de eigen website en die van bemiddelaar Kieszorgverzekering.nl, maar scoort het met dochter AnderZorg slechts een vijftiende plaats. Ten slotte presteert ook de Delta Lloyd groep wisselvallig met hun twee websites; OHRA op de zevende positie en Delta Lloyd op de veertiende positie.’
Bekende namen als De Amersfoortse en Meeùs komen in het geheel niet voor in de top 18. Ook valt het op dat ASR verzekeringen de markt totaal mist als het gaat om de online verzekeringsbranche.

Vergelijkingssites scoren goed
De vergelijkingssites blijken belangrijke spelers te zijn in de online zorgverzekeringsbranche. Independer, Verzekeringssite en kiesBeter.nl verkrijgen samen de voorkeur van zo’n 20% van de deelnemers aan ons onderzoek. Noemenswaardig hierbij is dat kiesBeter.nl puur informatief is, terwijl via de andere websites daadwerkelijk offertes op te vragen zijn. Ook opvallend is dat deze drie websites op sommige deelgebieden als beste presteren, zoals op het gebied van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het is veilig te stellen dat de daadwerkelijke verzekeraars wat dit betreft het nodige te leren hebben van de vergelijkers. ‘De Web Performance Scan is uniek omdat de rapportage alle resultaten laat zien van de top 18 organisaties en met name waarom deelnemers bepaalde keuzes maken’, aldus Kroezen.

Vergelijking met eerdere resultaten
FBTO laat een sterke dalende trend zien in vergelijking met eerdere onderzoeken naar auto- en uitvaartverzekeringen, waarin ze respectievelijk eenderde en achtste positie behaalden. In dit onderzoek komen ze met een Web Performance Score van 3,1 niet verder dan de zestiende positie. De website van FBTO is redelijk vaak gevonden, maar laat het liggen op eerste indruk en vormgeving.
Een dalende trend als die van FBTO vinden we niet terug bij OHRA, die in elk onderzoek een vergelijkbare positie laat zien, maar geen uitblinker blijkt te zijn. Zij bevinden zich keer op keer in de subtop. Voor OHRA valt er veel te winnen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en informatiewaarde.
Independer is net als bij de scan naar uitvaartverzekeringen op een zesde positie geeindigd. Bij het onderzoek naar autoverzekeringen kwamen ze nog als sterkst naar voren. De website maakt een minder goede eerste indruk als deelnemers op zoek gaan naar een zorgverzekering.

De Web Performance Scan
Een groep deelnemers krijgt de opdracht om in een gecontroleerde omgeving een basis zorgverzekering te zoeken. Het gehele orientatieproces wordt vervolgens in kaart gebracht. De deelnemers geven daarnaast hun oordeel over (deel)aspecten van de verschillende websites die ze tijdens hun zoektocht tegenkomen. Zowel het zoekgedrag als de indrukken worden tijdens dit proces vastgelegd. De deelnemers hebben in totaal ruim 280 websites bezocht en beoordeeld.
WUA! gaat de prestaties van aanbieders van zorgverzekeringen periodiek onderzoeken. Binnenkort worden de resultaten van de Web Performance Scan naar mobiele telefonie bekend gemaakt. Vrij snel daarna zal de reisbranche volgen.

Over WUA!
Het Amsterdamse onderzoeksbureau WUA! publiceert regelmatig prestaties van verschillende branches die op internet actief zijn. WUA! helpt grote en middelgrote organisaties met het inzichtelijk en meetbaar maken van hun relatieve prestaties op het internet. Deze organisaties zijn hierdoor in staat hun webprestaties voortdurend op gerichte wijze te verbeteren.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Klaas Kroezen via 020-531 97 10 of [email protected]

Bron: WUA!

Recente artikelen