voormalig rector magnificus en hoogleraar neurobiologie Willem Hendrik Gispen brengt historie weer tot leven
ArrayUniversiteit Utrecht staat centraal op Open Monumentendag Utrecht
38 panden van de Universiteit Utrecht openen op 12 september hun deuren voor publiek. De universiteit staat dit jaar centraal tijdens de Open Monumentendag Utrecht. De (Rijks)universiteit is al sinds de 17e eeuw prominent aanwezig in Utrecht en heeft in die tijd van een groot aantal panden en locaties gebruik gemaakt. Op een aantal passende locaties brengt de Universiteit Utrecht de geschiedenis weer tot leven. Voormalig Rector Magnificus van de universiteit Willem Hendrik Gispen gaat een tweetal openbare colleges (13:00 en 14:30 uur) geven in de oude collegezaal van het Rudolf Magnus Instituut aan de Vondellaan. Magnus was de eerste hoogleraar farmacologie (de leer der geneesmiddelen) in Nederland. Hij was genomineerd voor de Nobelprijs, toen hij in 1927 plotseling overleed, vlak voor de opening van zijn nieuwe laboratorium aan de Vondellaan. Het prachtige gebouw in de stijl van de Amsterdamse School heeft nu een andere bestemming, maar de oude collegezaal is bewaard gebleven. Gispen keert hier terug naar het instituut waar hij vele jaren als hoogleraar neurobiologie onderzoek deed en waarvan hij directeur was. Zowel de historie van het gebouw als van het onderzoek dat hier werd gedaan, zullen in zijn ongetwijfeld boeiende colleges de revue passeren.
In het Academiegebouw en de Oude Hortus worden doorlopend historische filmfragmenten vertoond over de universiteit in de vorige eeuw en op Oudegracht 320 – het voormalig Instituut Tandheelkunde – is een tentoonstelling met uitleg over de historie van de tandheelkunde.
Wandelroute
In de binnenstad wordt een wandelroute uitgezet langs een deel van de opengestelde panden. De route wordt gepubliceerd in de Open Monumentendagkrant en op deze website. Daarnaast rijdt er een pendelbus vanuit de binnenstad langs de locaties waar veel van het universitaire verleden nog zichtbaar is, zoals het Veeartsenijterrein, fort Hoofddijk en de Universiteitsbibliotheek op de Uithof.
Willem Hendrik Gispen (Utrecht, 24 mei 1943) is een Nederlandse bioloog en neurowetenschapper. Van 2001 tot 2007 was hij rector magnificus van de Universiteit Utrecht (UU).Gispen studeerde biologie aan de UU en promoveerde daar in 1970 op een neurowetenschappelijk onderwerp. Tijdens zijn studententijd was hij lid van de studentenvereniging S.S.R.-U. Hij deed postdoctoraal onderzoek in de VS, Italie en Zweden. Hierna werd hij hoofd van de afdeling Moleculaire Neurobiologie aan de UU. In 1980 werd hij hoogleraar en in 1988 directeur van het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen. Van 1996 tot 1999 was hij decaan van de faculteit geneeskunde.
Thans is Gispen lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en de Academia Europaea. Eerder was hij president van de Federation of European Neuroscience Societies. Ook is hij editor van het European Journal of Pharmacology.
Voor zijn wetenschappelijke onderzoek over neuroplasticiteit ontving hij o.a. eredoctoraten in de VS, Italie, Rusland en Moldavie.
In de zomer van 2006 werd hem verweten censuur uit te oefenen op de afscheidsrede van de theoloog en hoogleraar Pieter van der Horst. In maart 2007 werd hem verweten censuur uit te oefenen op het Universiteitsblad van de Universiteit Utrecht. Het betrof de kwestie Debye.
Gispen werd op 12 oktober 2007 als rector magnificus opgevolgd door professor Hans Stoof.
Meer informatie
Website Open Monumentendag: www.openmonumentendagutrecht.nl.