Klink frustreert Vlietland: sluiting ziekenhuis dreigt

vlietland-ziekenhuisMinister Ab Klink van VWS helpt het noodlijdende Vlietland ziekenhuis in Schiedam niet. Hij staat niet garant voor een overbruggingskrediet, zoals het ziekenhuis heeft gevraagd. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het Vlietland hoeft niet te rekenen op extra overheidssteun. Klink zegt dat de aanwezigheid van het ziekenhuis niet noodzakelijk is om de acute zorg in de regio-Rotterdam op peil te houden.

Sluiting
Het ziekenhuis had gevraagd om 60 miljoen euro, maar de Nederlandse Zorgautoriteit wees dat verzoek af. Wel wordt het Vlietland voor 18 miljoen gecompenseerd omdat de nieuwbouw door nieuwe overheidsregels duurder uitpakte dan verwacht. Klink sluit niet uit dat de financiele problemen uiteindelijk leiden tot sluiting van het ziekenhuis, dat in december zijn deuren opende. In dat geval moeten zorgverzekeraars ervoor zorgen dat patienten in ziekenhuizen in de buurt terechtkunnen, zegt de minister.

Onzorgvuldig handelen
Mick Bleijerveld, bestuurder van ABVAKABO FNV, verwijt minister Klink en zijn ambtenaren onzorgvuldig handelen. Bleijerveld: “Klink frustreert het Vlietland ziekenhuis onnodig, op een uitgesproken verkeerd moment. Net op het moment dat het ziekenhuis keihard werkt de financiele situatie te tackelen en banken hun hand hebben uitgestoken, suggereert Klink in zijn brief aan zorgverzekeraars dat zij hun patienten maar moeten verwijzen naar andere ziekenhuizen. Omdat het noodlijdende Vlietland onvoldoende kwaliteit zou kunnen bieden. Ja, zo komen er natuurlijk nog minder patienten, waardoor de financiele situatie nog verder verslechtert.”

Bleijerveld heeft de indruk dat het hier om een bewuste actie gaat, waarbij het Vlietland Ziekenhuis als voorbeeld wordt gesteld voor de rest. Is dit nu het resultaat van de marktwerking!? Dat de politiek ziekenhuizen die het financieel niet redden, in de kou laat staan?! Het gaat hier wel om werkgelegenheid van 1300 medewerkers en de regionale zorg die verloren gaan.”

Bron: ABVAKABO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen