Oogheelkunde VUmc neemt surgicube in gebruik

0
414

surgicube-vumc1Oogheelkunde heeft in VUmc een primeur: sinds deze week is daar de surgicube in gebruik, een Nederlandse uitvinding die een kleine revolutie in de operatiekamer teweegbrengt. Een surgicube is een mobiele operatie-unit die in feite ‘overal’ gebruikt kan worden – als er maar stroom is.

De mobiele operatie-unit bestaat uit drie wanden en een luchtbehandelingsysteem. De patient wordt daar met het te opereren lichaamsdeel onder geschoven Via een schuine wand blaast de surgicube steriele lucht – gefilterd uit de omgeving – waardoor er tot anderhalve meter afstand een steriel veld ontstaat. Zo kan er veilig geopereerd worden. Hoewel eigenlijk allerlei soorten operaties mogelijk zijn, voert oogheelkunde met de surgicube vooral laagcomplexe operaties uit, zoals staar- en ooglidoperaties. Manager oogheelkunde Jacolien Blom is erg enthousiast over de ingebruikname.  VUmc is niet het enige ziekenhuis dat gebruikmaakt van deze oplossing. Inmiddels is de surgicube in verschillende ziekenhuizen in Nederland te vinden. Volgens Blom vooralsnog alleen op afdelingen oogheelkunde. “De uitvinder is ook een oogarts”, vertelt ze. Het apparaat is namelijk ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Innovatieve Oogheelkundige Chirurgie in Rotterdam. Jacolien Blom vervolgt: “Maar bepaalde plastische chirurgie- en KNO-operaties kunnen volgens mij ook heel goed hiermee worden uitgevoerd. En, hoewel die gemaakt is voor de westerse markt, kan ik me indenken dat de surgicube goed dienst kan doen in ontwikkelingslanden.”

Een surgicube kost 57.000 euro, exclusief btw.