Oogheelkunde VUmc neemt surgicube in gebruik

surgicube-vumc1Oogheelkunde heeft in VUmc een primeur: sinds deze week is daar de surgicube in gebruik, een Nederlandse uitvinding die een kleine revolutie in de operatiekamer teweegbrengt. Een surgicube is een mobiele operatie-unit die in feite ‘overal’ gebruikt kan worden – als er maar stroom is.

De mobiele operatie-unit bestaat uit drie wanden en een luchtbehandelingsysteem. De patient wordt daar met het te opereren lichaamsdeel onder geschoven Via een schuine wand blaast de surgicube steriele lucht – gefilterd uit de omgeving – waardoor er tot anderhalve meter afstand een steriel veld ontstaat. Zo kan er veilig geopereerd worden. Hoewel eigenlijk allerlei soorten operaties mogelijk zijn, voert oogheelkunde met de surgicube vooral laagcomplexe operaties uit, zoals staar- en ooglidoperaties. Manager oogheelkunde Jacolien Blom is erg enthousiast over de ingebruikname.  VUmc is niet het enige ziekenhuis dat gebruikmaakt van deze oplossing. Inmiddels is de surgicube in verschillende ziekenhuizen in Nederland te vinden. Volgens Blom vooralsnog alleen op afdelingen oogheelkunde. “De uitvinder is ook een oogarts”, vertelt ze. Het apparaat is namelijk ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Innovatieve Oogheelkundige Chirurgie in Rotterdam. Jacolien Blom vervolgt: “Maar bepaalde plastische chirurgie- en KNO-operaties kunnen volgens mij ook heel goed hiermee worden uitgevoerd. En, hoewel die gemaakt is voor de westerse markt, kan ik me indenken dat de surgicube goed dienst kan doen in ontwikkelingslanden.”

Een surgicube kost 57.000 euro, exclusief btw.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen