Tamoxifen op de lange termijn weer carcinogeen

0
573

borstkankerHormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt vaak behandeld met Tamoxifen, als hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt. Onderzoekers aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center  publiceerden gisteren hun bevindingen in het tijdschrift Cancer Research. Tamoxifen reduceert het risico op de terugkeer van de eerste borstkanker met 60%. Het verhoogt echter het risico op een HR- tumor in de andere borst met 440%. “Dit is zorgwekkend want niet-hormoongevoelige tumoren zijn moeilijker te behandelen en hebben een slechtere prognose,” aldus onderzoeker Christopher Li.

Borstkankerpatienten die behandeld worden met het medicijn tamoxifen hebben 4x meer kans om een agressieve tumor te ontwikkelen. Dit blijkt uit een studie onder meer dan 1.000 patienten. Door tamoxifen kan dan de groei van de tumor of van metastasen vaak een tijd geremd worden. Maar de kans op een zeldzame tumor in de andere borst blijkt vier keer te zijn door het gebruik van tamoxifen. Deze tumoren staan bekend als ER negatieve tumoren, in tegenstelling tot ER positief, en zijn veel gevaarlijker, omdat er geen medicijnen bestaan die specifiek voor dit soort tumoren zijn.

Deze resultaten bevestigen de uitkomsten van een eerder onderzoek uit 2001, waarbij al een link gevonden werd tussen het langdurig gebruik van tamoxifen en een verhoogd risico op HR- tumoren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.103 ex-borstkankerpatienten, allen tussen de 40-79 jaar en gediagnosticeerd met hormoongevoelige borstkanker. Het merendeel van de vrouwen gebruikte tamoxifen langer dan 5 jaar. In totaal kregen 369 vrouwen opnieuw borstkanker.

Een zorgwekkende ontwikkeling tamoxifen wordt al meer dan 20 jaar gebruikt om borstkanker te behandelen en heeft het leven van honderdduizenden vrouwen gered.

Bron: Dailymail