Tamoxifen op de lange termijn weer carcinogeen

Array

borstkankerHormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt vaak behandeld met Tamoxifen, als hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt. Onderzoekers aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center  publiceerden gisteren hun bevindingen in het tijdschrift Cancer Research. Tamoxifen reduceert het risico op de terugkeer van de eerste borstkanker met 60%. Het verhoogt echter het risico op een HR- tumor in de andere borst met 440%. “Dit is zorgwekkend want niet-hormoongevoelige tumoren zijn moeilijker te behandelen en hebben een slechtere prognose,” aldus onderzoeker Christopher Li.

Borstkankerpatienten die behandeld worden met het medicijn tamoxifen hebben 4x meer kans om een agressieve tumor te ontwikkelen. Dit blijkt uit een studie onder meer dan 1.000 patienten. Door tamoxifen kan dan de groei van de tumor of van metastasen vaak een tijd geremd worden. Maar de kans op een zeldzame tumor in de andere borst blijkt vier keer te zijn door het gebruik van tamoxifen. Deze tumoren staan bekend als ER negatieve tumoren, in tegenstelling tot ER positief, en zijn veel gevaarlijker, omdat er geen medicijnen bestaan die specifiek voor dit soort tumoren zijn.

Deze resultaten bevestigen de uitkomsten van een eerder onderzoek uit 2001, waarbij al een link gevonden werd tussen het langdurig gebruik van tamoxifen en een verhoogd risico op HR- tumoren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.103 ex-borstkankerpatienten, allen tussen de 40-79 jaar en gediagnosticeerd met hormoongevoelige borstkanker. Het merendeel van de vrouwen gebruikte tamoxifen langer dan 5 jaar. In totaal kregen 369 vrouwen opnieuw borstkanker.

Een zorgwekkende ontwikkeling tamoxifen wordt al meer dan 20 jaar gebruikt om borstkanker te behandelen en heeft het leven van honderdduizenden vrouwen gered.

Bron: Dailymail

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen