MC|Groep van Loek Winter neemt belang in St. Jans Gasthuis Weert

0
3681

stjanZorgondernemer Loek Winter neemt een belang in het St. Jans Gasthuis in Weert. Eind deze week maken de twee partijen de overeenkomst naar verwachting bekend. De MC Groep van Winter neemt een belang van 35 procent in het St. Jans Gasthuis en levert een deel van het management, dat meldde de Volkskrant dinsdag. Volgens deze bron maken beide partijen de overeenkomst naar verwachting eind deze week bekend. Loek Winter is onder meer eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen. Volgens de Volkskrant gaat Loek Winter een groot deel van het management leveren. Met de overname is ‘een aanzienlijk hoger bedrag gemoeid’ dan bij de overname van de failliete IJsselmeerziekenhuizen, zegt Winter.
Het St. Jans Gasthuis bevestigt dat de gesprekken in een ‘afrondende fase’ zijn. Na het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen wordt het St. Jans Gasthuis het derde ziekenhuis in Nederland dat in particuliere handen komt.

Winter zegt zich niet te willen laten ontmoedigen door de brief van minister Klink aan de Tweede Kamer van afgelopen juli, waarin hij ziekenhuizen alleen onder strikte voorwaarden wil toestaan privaat kapitaal aan te trekken. Zo mogen private investeerders geen zeggenschap in de onderneming krijgen. ‘Ik voel me er juist door gesterkt. Nu komt er eindelijk discussie op gang over het moreel en ethisch kader rond ondernemen in de zorg’, aldus Winter.

Eerder trok participatiemaatschappij Waterland zich vanwege politieke onzekerheid over het winstuitkeringsexperiment terug uit gesprekken met het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Voor dit experiment hadden vier ziekenhuizen zich aangemeld, waaronder het St. Jans en het Rotterdamse Maasstadziekenhuis. Dit laatste ziekenhuis is eveneens in vergevorderde gesprekken met een private investeerder. Bestuursvoorzitter Paul Smits denkt nog deze week meer details te kunnen bekendmaken.

De Vereniging van Ziekenhuizen heeft een brief naar minister Klink gestuurd met het verzoek het aantrekken van privaat kapitaal niet aan banden te leggen. De ziekenhuizen zeggen zonder privaat kapitaal onvoldoende mogelijkheden te hebben kwaliteit te bieden.