Het gebruik van analytische kaders gebaseerd op de werking van stoffen bij het testen van toxiciteit en de risicobeoordeling

Array

research22Als gevolg van recente wijzigingen in de internationale regelgeving dient het gezondheidsrisico van veel chemicalien nader worden getest. Efficientere en effectievere testen zijn hiervoor vereist. Bij deze zogenaamde toxiciteittesten dient meer nadruk te liggen op potentiele blootstelling van de mens aan bepaalde stoffen. Daarnaast is gerichter onderzoek naar het relevante werkingsmechanisme van de betreffende stof geboden. Om chemische stoffen beter te kunnen testen, is een meer voorspellende en kwantitatieve benadering in de risicobeoordeling gewenst. Bette Meek beschrijft in haar proefschrift modellen voor de relevante werkingsmechanismen van chemische stoffen voor mensen. Ook ontwikkelde ze modellen voor de onzekerheidsfactoren die een rol spelen bij de werking van stoffen. Dankzij haar modellen kunnen regelgevende autoriteiten onderzoeksresultaten in de toekomst beter gebruiken. Dat resulteert weer in de ontwikkeling van meer gerichte, efficiente en effectieve beschermingsmethoden voor het publiek. Bovendien dragen die onderzoeksmodellen bij tot een meer eenduidige en heldere besluitvorming bij de risicobeoordeling van chemische stoffen.

01-10-2009, 12:00 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Bette Meek, Diergeneeskunde Proefschrift: Mode of Action Frameworks in Toxicity Testing and Chemical Risk Assessment Promotor 1: Prof. dr. M. van den Berg Promotor 2: Prof. dr. W. Slob

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen