Luchtweginfecties bij kinderen

Array

astma-bij-kinderenVariatie in twee genen van het afweersysteem, TLR4 en TLR5, leidt bij kinderen mogelijk tot een verhoogd risico op frequente infecties van de luchtwegen. Deze relatie lijkt te worden beïnvloed door allergie bij de moeder. Variatie in andere genen van het afweersysteem (MBL2, FCN2 en FCN3) is niet geassocieerd met frequente luchtweginfecties. Dit concludeert Jopje Ruskamp in haar proefschrift.

Ruskamp bestudeerde het effect van zowel algemene omgevings- en gastheerfactoren, als plausibele genetische factoren in het optreden van frequente luchtweginfecties in een grote Nederlandse geboortecohort-studie (4146 kinderen), de Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie (PIAMA) studie. Zij beschrijft dat blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap gerelateerd is aan frequente luchtweginfecties bij kinderen met vroege tekenen van allergie. Verder hebben kinderen van allergische moeders die zelf ook tekenen van allergie vertonen ook een verhoogd risico op frequente luchtweginfecties. Ruskamp stelt tot slot dat toekomstig onderzoek naar de achtergrond van frequente luchtweginfecties bij kinderen zich moet concentreren op interacties tussen risicofactoren uit de omgeving en gastheer factoren zoals genetische variatie.

01-10-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Jopje Ruskamp, Geneeskunde Proefschrift: Frequent respiratory tract infections in children; the role of environmental and genetic factors Promotor 1: Prof.dr. E.A.M. Sanders Promotor 2: Prof.dr. B. Brunekreef Copromotor 1: Dr. M.O. Hoekstra Copromotor 2: Dr. M.M. Rovers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen