Operatierobot Da Vinci in actie

Array

Da_Vinci-robotHet Erasmus MC in Rotterdam heeft een nieuwe operatierobot, genaamd Da Vinci, woensdag 16 september officieel in gebruik genomen. Hiermee zullen de afdelingen Urologie, Verloskunde & Vrouwenziekten, Heelkunde en mogelijk ook KNO ingrepen gaan verrichten.

Urologie zal de primeur beleven met een prostaatverwijdering (prostatectomie), waarna Gynaecologie volgt met een ingreep aan de eierstokken wegens kanker (ovariumcarcinoom). De afdeling Heelkunde zet de Da Vinci-robot in voor transplantaties van nieren en levers.

Weefsel
De Da Vinci-robot maakt het voor chirurgen mogelijk om ingrepen op enige afstand van de patient uit te voeren in weefsels die weinig ruimte tot manoeuvreren bieden. De robot geeft via een beeldscherm helder zicht op het operatieveld en maakt zeer nauwkeurig opereren mogelijk. Gezond weefsel rondom de tumor of aangedane plek raakt hierbij zo min mogelijk beschadigd. De houding waarin de chirurg z’n werk verricht is minder verkrampt, wat de precisie van werken ten goede kan komen.

Op de video is een drie-armige Da Vinci operatierobot in actie te zien. De robot schilt een druif.

Recente artikelen