Bewegen blijft belangrijkste component in valpreventie

0
318

ouderen sportHet is de vraag of valklinieken voor ouderen leiden tot vermindering van vallen. Onderzoeker Geeske Peeters stelt daarom voor deze behandeling niet zonder meer aan te bieden aan ouderen die zijn gevallen. Peeters promoveert vrijdag 18 september bij VU medisch centrum.

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Jaarlijks valt één op de drie 65+-ers ten minste één maal. De gevolgen kunnen ernstig zijn, zoals botbreuken of angst om weer te vallen. De afgelopen jaren zijn overal in het land valklinieken gestart waar ouderen onderzocht worden op aanwezigheid van risicofactoren voor vallen. Peeters onderzocht of dit ook tot minder vallen leidt bij ouderen met het hoogste valrisico. Zo werden ouderen na een val geselecteerd en in twee groepen verdeeld. De ene groep werd in de valkliniek van VUmc uitgebreid onderzocht en behandeld. Voorbeelden van adviezen van de valkliniek zijn een verwijzing naar de fysiotherapeut of oogarts of stoppen met slaaptabletten. Bij de andere groep werd de behandeling aan de huisarts overgelaten. Na een jaar verschilden de groepen niet wat betreft het aantal vallen. Peeters concludeert in haar proefschrift dat deze aanpak bij ouderen met een hoog valrisico niet het gewenste effect heeft.

In de strijd tegen overgewicht en hart- en vaatziekten stimuleren de medische wereld en overheid lichamelijke activiteit. Bij ouderen zou verhoogde activiteit echter gepaard kunnen gaan met een hoger valrisico doordat men vaker in valgevaarlijke situaties komt. Peeters onderzocht deze veronderstelling en vond juist het tegenovergestelde: voor iedere 30 minuten meer activiteit per dag nam de kans op herhaald vallen met 4% af. De overheid kan gerust doorgaan met het stimuleren van lichamelijke activiteit onder ouderen.

Iedereen valt wel eens, maar het probleem bij ouderen is dat bij hen de gevolgen vaak ernstiger zijn, zoals bot- of gewrichtsbreuken of onzekerheid en angst om weer te vallen. De afgelopen jaren zijn hierom overal in het land valklinieken gestart waar ouderen zich kunnen laten onderzoeken, adviseren en behandelen om hun valrisico’s te verminderen. Geeske Peeters onderzocht of dit ook tot minder vallen leidt bij ouderen met het hoogste valrisico. Op 18 september a.s. promoveert ze op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsyerdam.

Peeters onderzocht ook wat actieve lichamelijke beweging voor gevolgen heeft voor het valrisico. De veronderstelling was: hoe minder beweging, hoe minder valrisico. Het tegenovergestelde bleek waar te zijn: voor iedere 30 minuten lichamelijke activiteit per dag nam de kans op vallen met 4% af.
Elders op de IDé website vertelt professor dr. Erik Scherder dat bewegen ook heel belangrijk is voor ons denkvermogen en geheugen; ook voor ouderen en mensen met dementie. Het is dus belangrijk dat ouderen dagelijks voldoende intensief bewegen; minstens een half uur per dag. Bewegen maakt lichaam en geest sterk!

Bron: VUmc

Vorig artikelTwee H1N1 vaccinaties blijft de norm
Volgend artikelKNMP persbericht: Opnieuw dode door doseerfout methotrexaat
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.