Morele wijsheid in ethisch onderzoek

ethiek in de zorg jpgIn haar proefschrift ‘Moral wisdom in the balance’ gaat Ghislaine van Thiel uit van de gedachte dat in een bepaalde praktijk – bijvoorbeeld een verpleeghuis – een zekere morele wijsheid aanwezig is. Veel ethici vinden dat deze wijsheid een waardevol, zo niet onmisbaar element is voor hun onderzoek. Dit standpunt roept ook vragen op, die in haar proefschrift centraal staan: hoe kunnen ethici inzicht krijgen in morele wijsheid? En wat is een geschikte wetenschappelijke methode voor ethisch onderzoek dat ruimte biedt aan morele wijsheid?

Het proefschrift van Van Thiel omvat verschillende empirisch-ethische onderzoeken, onder andere naar morele intuïties, die gezien worden als weerspiegeling van morele wijsheid. Om empirische en ethische elementen goed te integreren is een wetenschappelijk redeneermodel nodig. Zij presenteert het Normatief Empirisch Reflectief Evenwicht (NE-RE), een versie van het Reflectief Evenwicht van John Rawls.

Kenmerkend is dat de onderzoeker zoveel mogelijk relevante overwegingen – zoals intuïties, ethische principes en algemene theorieen – samen onderzoekt en als het ware als een puzzel in elkaar probeert te passen. Alle puzzelstukken kunnen in dit proces worden bijgeschaafd of zelfs weggelegd. Als de puzzel past, eindigt het denkproces. Het resultaat kan een concreet oordeel over een situatie zijn, maar ook een theorie.

13-10-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ghislaine van Thiel, Geneeskunde
Proefschrift: Moral wisdom in the balance. Reflective Equilibrium as a normative empirical model for bioethics.
Promotor 1: Prof.dr. J.J.M. van Delden

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen