MRI van het hart

0
514

stress mriLinker-ventrikelhypertrofie, ofwel een verdikte hartspier, is een bekende risicofactor voor hartproblemen en dood. Hoe dikker de hartspier, des te groter dit risico wordt. Het is daarom belangrijk om patienten met een verdikte hartspier in een vroeg stadium op te sporen. In zijn promotieonderzoek maakte Matthijs Meijs van meer dan 500 mensen een MRI van het hart. Hij wilde zo risicofactoren voor een hoge bloeddruk bestuderen en een voorspelregel voor het opsporen van mensen met een verdikte hartspier maken.

Daarnaast zag hij op de MRI bij 9,4% van alle proefpersonen (13,1% van de mannen en 3,7% van de vrouwen) een niet eerder herkend hartinfarct. Het risico op zo’n niet-herkend hartinfarct nam toe met het aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Copromotor 1: Dr. M.J.M. Cramer

08-10-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Matthijs Meijs, Geneeskunde Proefschrift: CT coronary angiography and cardiac MRI in cardiovascular risk assessment Promotor 1: Prof.dr P.A.F.M. Doevendans Promotor 2: Prof.dr. M. Prokop Promotor 3: Prof.dr M.L. Bots

Bron: UU