Hallucinaties bij schizofrenie gelinkt aan gestoorde taalwaarneming

Array

hallucinatiesHallucinaties van mensen met schizofrenie komen voort uit stoornissen in de waarneming van gesproken taal, concludeert Ans Vercammen op basis van haar promotieonderzoek.Vercammen verrichtte onder meer gedragsexperimenten bij een gezonde studentenpopulatie en een groep patienten met schizofrenie. Hierbij onderzocht ze de relatie tussen de waarneming van gesproken taal en de neiging tot het ervaren van hallucinaties. Proefpersonen met hallucinaties blijken sterker te worden beïnvloed door hun verwachtingen, wanneer ze auditieve stimuli moesten beoordelen die werden aangeboden in ruis. Proefpersonen met hallucinaties bleken bijzonder gefocust op gesproken taalstimuli, en namen mogelijk (te) snelle en overtuigde beslissingen over (de bron van) hun waarnemingen, op basis van beperkte of ambigue informatie, concludeert Vercammen.

Ook gebruikte de promovenda MRI scans om de oorsprong van hallucinaties in kaart te brengen. Hierbij bleek dat bij hallucinerende patienten een aantal hersengebieden, die betrokken zijn bij zogenaamde ‘interne spraak’, in volume afwijken van die van gezonde proefpersonen, en ook anders functioneren. Vercammen toont aan dat het horen van stemmen bij schizofrenie voortkomt uit fouten in normale denkprocessen, die bij alle mensen een rol spelen.

Tenslotte laat Vercammen zien dat met behulp van transcraniele magnetische stimulatie (TMS), waarbij met een korte magneetpuls hersengebieden worden gestimuleerd, in sommige gevallen hallucinaties kunnen worden tegengegaan. Uit fMRI scans bij patienten die deze behandeling ondergingen, bleek dat TMS een beperkte invloed had op functionele verbindingen binnen het netwerk van taalverwerkingsgebieden in het brein. Maar ook placebo-effecten zouden een rol kunnen spelen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze experimentele therapie in de klinische praktijk kan worden toegepast.

Ans Vercammen (Belgie, 1982) studeerde experimentele en theoretische psychologie aan de Universiteit Gent. Ze verrichtte haar onderzoek aan het BCN NeuroImaging Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Vercammen gaat na haar promotie als onderzoeker werken in het Prince of Wales Medical Research Institute in Sydney (Australie).

Cognitive and neural processes of auditory-verbal hallucinations in schizophrenia: evidence from behavioral and neuroimaging experiments
Datum: 05 oktober 2009

Promotie: mw. A. Vercammen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cognitive and neural processes of auditory-verbal hallucinations in schizophrenia: evidence from behavioral and neuroimaging experiments

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen