Veel vrouwen onbekend met risicofactoren borstkanker

Array

Vrouwen weten weinig van risicofactoren borstkanker
Uit een onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van het glossy Pink Ribbon Magazine, blijkt dat vrouwen zijn er slecht van op de hoogte welke factoren de kans op borstkanker vergroten. Zij noemen roken, erfelijkheid en overmatig alcoholgebruik, maar weten niet dat vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen of die kinderloos blijven, een grotere kans op de ziekte hebben. Het blad Pink Ribbon Magazine komt elk jaar uit aan het begin van de maand van de borstkanker. Ruim de helft van de ondervraagden weet dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij vrouwen, maar bijna vier op de tien vrouwen heeft geen idee hoe groot de kans op de ziekte is.





Onbeïnvloedbare risicofactoren


Geslacht

Bij borstkanker is het simpele feit een vrouw te zijn, een risicofactor.
Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar de kans dat de ziekte zich manifesteert, is bij vrouwen ongeveer 150 maal groter dan bij mannen.
Voor informatie over borstkanker bij mannen, zie het hoofdstuk Mannen.


Leeftijd

De kans op het krijgen van borstkanker neemt toe met de leeftijd. Ongeveer 77% van de vrouwen met borstkanker zijn ouder dan 50. Vrouwen tussen 20 en 29 maken slechts 0,3% van alle borstkankerpatienten uit.



Familiale voorbestemdheid (erfelijke borstkanker)

Slechts 5 tot 10 % van alle borstkankers wordt in verband gebracht met genetische (erfelijke) oorzaken. Van deze gevallen kan zowat de helft worden gerelateerd aan een van twee bekende borstkankergenen, die BRCA1 en BRCA2 worden genoemd. BRCA1 and BRCA2 zijn dus verantwoordelijk voor maar een klein gedeelte van het aantal borstkankers, maar dragers ervan hebben een sterk verhoogd risico op borstkanker.

Of iemand dient te worden getest op deze beide genen kan worden afgeleid uit een aantal familiale factoren:

  • borstkanker komt voor bij meerdere familieleden. Hoe dichter de graad van verwantschap, hoe hoger het risico (moeder of zuster vormen een hoger risico dan tante of grootmoeder) op erfelijke borstkanker;
  • borstkanker komt in de familie voor op jonge leeftijd verhogt het risico op erfelijke borstkanker;
  • borstkankerpatienten in de familie hebben bilaterale borstkanker (d.i. kanker in beide borsten);
  • eierstokkanker komt voor bij dezelfde of andere verwanten.

Indien deze factoren voorkomen en reden geven tot ongerustheid, kunnen potentiele draagsters van de borstkankergenen worden getest.
Het feit dat men draagster is, betekent niet dat men zeker borstkanker zal krijgen.


Natuurlijke oestrogeenproductie

Als de eerste menstruatie zich voordoet vóór de leeftijd van 12 jaar of de menopauze treedt pas in na de leeftijd van 50 jaar, heeft een vrouw een licht verhoogd risico op borstkanker. Het risico neemt dus toe naarmate de borsten meer jaren worden gestimuleerd door oestrogeen.


Borstproblemen uit het verleden

Vrouwen die in het verleden te maken kregen met goedaardige of kwaadaardige gezwellen in de borst, hebben een hoger risico op de ontwikkeling van (een nieuwe) borstkanker.


Beïnvloedbare risicofactoren


Leeftijd bij eerste zwangerschap

Vrouwen zonder kinderen of vrouwen die voor het eerst zwanger worden na de leeftijd van 30, hebben een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker.


Oestrogeen-inname na de menopauze

Oestrogeenvervangende therapie verhindert de normale afname van het oestrogeengehalte tijdens de menopauze. Daarom heeft een jaar van oestrogeen-inname na de menopauze het effect van een jaar uitstel van de menopauze.


Alcoholgebruik

Van alcohol is bekend dat het het oestrogeengehalte tijdens langere periodes hoog kan houden.
Dit verklaart waarom vrouwen die veel alcohol verbruiken een hoger risico op borstkanker lopen. Vergeleken bij niet-drinkers, hebben vrouwen die één alcoholische drank per dag gebruiken een kleine verhoging van het risico, diegenen die dagelijks 2 tot 5 alcoholische dranken verbruiken, hebben ongeveer 1,5 maal meer kans op borstkanker.


Zwaarlijvigheid

Vetcellen produceren oestrogeen. Vrouwen met veel vet hebben meer oestrogeen in hun bloed en in vette weefsels, zoals de borsten. Daardoor hebben ze dus ook een verhoogde kans op borstkanker.


Conclusie

Sommige risicofactoren, zoals eet- en drinkgewoonten of het gebruik van oestrogeenpillen, kunnen ze zelf wel beïnvloeden. Nochtans is het zo dat geen enkele van de risicofactoren de kans op borstkanker zou verhogen zoals roken het risico op longkanker verhoogt. Omdat er zoveel risicofactoren zijn is het onvermijdelijk dat elke vrouw op deze planeet er enkele heeft.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen