D66 presenteert initiatiefnota medicinale cannabis

Array

medicinale cannabisD66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat chronisch zieke patienten, die bij de bestrijding van hun pijn veel baat hebben bij medicinale cannabis, toegang krijgen tot dit medicijn. Daartoe presenteert hij aanstaande vrijdag met advocaat Wim Anker een initiatiefnota. Voor bijvoorbeeld veel MS-patienten betekent medisch gebruik van cannabis verlichting van pijn en spasmen. Van der Ham: “De overheid zorgt er nu voor dat slechts een hele kleine groep patienten toegang heeft tot medicinale cannabis. Mijn voorstellen zijn erop gericht een grotere groep chronisch zieken toegang te verschaffen tot de medicinale cannabis.”

Uitbreiding
Op dit moment zijn er slechts drie cannabisvarianten in Nederland verkrijgbaar, waardoor maar zo’n 300 mensen via hun apotheek over medicinale cannabis beschikken. Dit terwijl het aantal mensen dat er mogelijk baat bij heeft veel hoger ligt. Schattingen daaromtrent lopen uiteen van zeker 3.000 tot 10.000. Veel patienten hebben echter baat bij een van de andere varianten. Van der Ham: “Er zijn voldoende aanwijzingen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij een aantal ziekten, waaronder MS en HIV/Aids. Ook kan het gedeeltelijk bepaalde symptomen onderdrukken zoals pijn, misselijkheid en verminderde eetlust. Wij pleiten dan ook voor de uitbreiding van het aantal cannabisvarianten dat legaal geleverd mag worden, zodat veel meer patienten het middel tot zich kunnen nemen.”

Basispakket
Daarnaast vergoeden zorgverzekeraars medicinale cannabis niet, of slechts gedeeltelijk. Dat betekent dat mensen met de lagere inkomens tegen een financiele drempel aanlopen om medicinale cannabis te gaan gebruiken. “Die drempel moeten we wegnemen”, aldus Van der Ham. “We moeten er alles aan doen om onnodig lijden te voorkomen.” Van der Ham pleit voor de opname van medicinale cannabis in het basispakket van zorgverzekeraars.

Thuis kweken
Medicinale cannabis kreeg bekendheid door de zaak rond MS-patient Wim Moorlag. Die werd opgepakt door justitie, omdat hij zelf thuis cannabis kweekte. De wiet die je op doktersrecept bij de apotheek kunt halen, had op hem niet de gewenste uitwerking. Na een procedure van jaren stelde de rechter Moorlag, bijgestaan door Anker, in het gelijk. Van der Ham: “Ik ben zeer verheugd over de positieve uitspraak destijds. Het is echter zaak dat we het voor veel meer mensen toegankelijk maken. Onze voorstellen kunnen daartoe een grote stap zijn.”

Bron: D66

Recente artikelen