Verwijdering primaire tumor bij borstkanker zorgt voor verdubbeling overleving

Array

borstkanker 10Verwijdering primaire tumor bij borstkankerpatienten zorgt voor verdubbeling overlevingHet blijkt dat bij vrouwen met borstkanker waarbij de kanker is uitgezaaid, het zeker nut heeft om de primaire tumor te verwijderen. Dit blijkt uit een studie van Jetske Ruiterkamp, chirurg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch dat vandaag is gepresenteerd op het congres van de European Cancer Organisation en de European Soeciety for Medical Oncology (ECCO/ESMO).
Vrouwen die werden geopereerd hadden een overleving van 31 maanden, ruim het dubbele van niet geopereerde vrouwen. Vaak krijgen vrouwen met borstkanker in een vergevorderd stadium (fase IV) palliatieve zorg, om het de vrouwen het zo comfortabel mogelijk te maken. ‘Echter, zo’n 40 procent van de onderzochte patienten hadden chirurgische verwijdering van de borsttumor ondergaan en we besloten te kijken naar de invloed die dit had op hun overleving.’, zegt Jetske Ruiterkamp.Overleving
De overleving van de geopereerde vrouwen was gemiddeld 31 maanden, meer dan twee keer zoveel als de 14 maanden van de niet-geopereerde vrouwen. De vijfjaarsoverleving was met operatie 24,5 procent en zonder operatie 13,1 procent. Bij deze cijfers is rekening gehouden met mogelijke verstorende variabelen.

Immuunsysteem
Ruiterkamp noemt de twee meest waarschijnlijke verklaringen voor het verschil. “Met het wegnemen van de primaire tumor reduceren we mogelijk het aantal circulerende tumorcellen elders in het lichaam. Ook kan een operatie het immuunsysteem reactiveren.”

De onderzoekers zijn inmiddels al gestart om uit te zoeken welke vrouwen het meest baat hebben bij een operatie. De eerste voorlopige resultaten wijzen er op dat vrouwen die metastasen hebben waarvan ze klachten ondervinden vaker niet geopereerd worden dan vrouwen die zonder klachten zijn. Het regionale onderzoek wordt uitgebreid naar heel Nederland. Bovendien is er een prospectieve gerandomiseerde trial naar het effect van chirurgie bij gemetastaseerde borstkanker in voorbereiding.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen