Zelfonderzoek van de borst

Array

Borstkanker zelfonderzoekIn de douche: Til uw rechterarm op. Met de vingertoppen van uw linkerhand elk deel van uw rechterborst betasten. Zachtjes voelen naar eventuele knobbeltjes of veranderingen onder de huid. Vergeet niet de uitloper van de borst in de richting van schouder. Voel ook onder de oksel naar eventuele zwellingen. Dan uw linkerarm optillen en met uw rechterhand uw linkerborst en oksel onderzoeken.

Voor een spiegel: Plaats uw armen in uw zij. Controleer beide borsten op iets abnormaals – afscheiding, rimpels, putjes of veranderingen in het huidoppervlak. Vouw uw handen achter uw hoofd en kijk of er veranderingen zijn in de vorm of contouren van uw borsten. Knijp zachtjes in de tepels en kijk of er sprake is van afscheiding.

Liggend op uw rug: Ga plat op uw rug liggen met uw linkerarm boven uw hoofd en een kussen onder uw linkerschouder. Doe uw linkerhand achter uw hoofd. Met uw rechterhand uw linkerborst en oksel voorzichtig maar toch stevig aftasten. Begin bij uw oksel en ga dan omlaag of tot net onder uw borst. Ga nu met uw vingers nogmaals op en neer. Ga door met dit omhoog en omlaag patroon tot u de hele borst gehad hebt. Steun uw arm op een stevige ondergrond en gebruik dezelfde op-en-neer beweging om het gebied tussen de borst en de oksel, en de oksel zelf te onderzoeken.

Dit zelfonderzoek is geen vervanging voor een periodiek onderzoek door een bevoegd arts.

Borstkankerdiagnose

Er worden diverse testen door uw arts gebruikt om de diagnose te stellen. De belangrijkste daarvan zijn:

  • mammografie (röntgen foto’s van de borsten)
  • echografie/ultrasoon geluid (een methode waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een knobbel in de borst op te sporen)
  • monstername (punctie) van borstcellen met een fijne naald en spuit
  • verwijderen van een klein stukje weefsel uit de borstknobbel met een iets grotere naald (biopsie)
  • verwijderen van de borstknobbel onder verdoving (biopsie)

Uw arts zal de  de medische voorgeschiedenis opnemen en vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij of zij onderzoekt de borsten en voelt of er vergrote lymfeklieren in de oksels of  onderaan uw hals zijn.

Recente artikelen