Vaccinatie plicht Q-koorts voor heel Nederland

0
319

geitHet aantal gevallen van Q-koorts neemt toe
Vaccinatie is verplicht voor alle bedrijven die geitenboerderijen houden om verdere verspreiding van de van Q-koorts te beperken. Vaccinatie is verplicht is nu dus verplicht voor alle bedrijven die geiten houden.

Houders van melkgeiten of -schapen in heel Nederland moeten hun dieren voortaan verplicht vaccineren tegen Q-koorts. Ook geiten- en schapenhouders met een publieksfunctie, zoals kinder- en zorgboerderijen, vallen hieronder. Minister Gerda Verburg (CDA) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de regeling hiertoe officieel aangescherpt, zo maakte haar ministerie bekend.

Met de verplichte vaccinatiecampagne moeten uitbraken van Q-koorts worden voorkomen. Nederland werd in 2007 voor het eerst geconfronteerd met een uitbraak van Q-koorts bij mensen. Vorig jaar werden in Noord-Brabant en Gelderland meer dan duizend personen ziek door Q-koorts. De uitbraak van vorig jaar trof veel meer mensen dan het jaar ervoor. De uitbraken van Q-koorts bij mensen houden volgens LNV mogelijk verband met de melkgeitenhouderij. Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii.

Houders die ook verplicht hun dieren moeten laten vaccineren, zijn bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld en als de Voedsel- en Warenautoriteiten hen dit opdraagt. Alle overige geiten- en -schapenhouders kunnen hun dieren vrijwillig vaccineren. LNV verwacht dat de gevolgen van de vaccinatiecampagne pas in 2010 merkbaar zijn. De ministeries van LNV en Volksgezondheid betalen de verplichte vaccinatie. Wie de dieren vrijwillig laat vaccineren, betaalt de kosten voor de dierenarts.
Het aantal mensen dat dit jaar besmet is geraakt met Q-koorts, is opgelopen tot boven de tweeduizend. Dat is meer dan twee keer zoveel als in heel 2008, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekendgemaakt.

Tot nu toe hebben voor zover bekend 2026 mensen de ziekte opgelopen, die door geiten en andere dieren wordt verspreid. Daarnaast wordt van nog eens 99 mensen vermoed dat zij Q-koorts hebben. Vier mensen zijn dit jaar aan de ziekte overleden.

Zestig procent van de mensen die besmet raken met Q-koorts, merkt er niets van. Twintig procent krijgt een lichte griep, nog eens twintig procent wordt ernstig ziek en krijgt bijvoorbeeld longontsteking. Vooral voor mensen die al andere aandoeningen hebben kan dat fataal zijn.

De volgende maatregelen zijn genomen om de uitscheiding van de Q-koorts bacterie te verminderen en daarmee de kans op blootstelling van de mens:

* Meldplicht voor eigenaren en dierenartsen bij verdenking Q-koorts bij schapen en geiten;
* Hygieneprotocol voor alle melkschapen- en melkgeitenbedrijven in Nederland, welke ten dele verplicht is voor bedrijven met meer dan 50 dieren;
* Vrijwillige vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts in heel Nederland;
* Verplichte vaccinatie in heel Nederland voor geiten op grote melkgeitenhouderijen en in dierentuinen, zorgboerderijen en kinderboerderijen;
* Extra beperkingen voor besmette bedrijven bij het uitrijden van mest en het toelaten van bezoekers. De dieren op besmette bedrijven moeten verplicht worden gevaccineerd.

De maatregelen worden hieronder nader toegelicht.

Vorig artikelPositief advies voor pandemische vaccins
Volgend artikelNieuw gen voor breekbare botten ontdekt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.