Nooit meer chocola?

0
233

chocoladeOnder de titel ‘Nooit meer chocola?’ begint het NIVEL een onderzoek onder mensen met een verstandelijke beperking en diabetes. Hoe loopt de zorg voor diabetes bij hen en wat is er nodig?In Nederland bestaat de diabeteszorg voor het grootste deel uit zelfmanagement. Patienten meten thuis hun bloedsuiker, houden zelf hun voedingspatroon in de gaten, spuiten zelf insuline, enzovoort. Hoe doen mensen met een verstandelijke beperking dit? Diabetes type 1 en type 2 komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Hoe leren zij hiermee omgaan? Hoe ervaren zij het leven met diabetes? Er zijn nog nauwelijks antwoorden op deze vragen.

Met subsidie van het Diabetesfonds gaat het NIVEL de komende anderhalf jaar de stand van zaken van de diabeteszorg onderzoeken bij mensen met een verstandelijke beperking. Bijzonder aan dit onderzoek is dat de ervaringen van mensen zelf centraal staan. Verder worden ook hun naasten en hun eventuele diabeteszorgverleners bevraagd.

Het NIVEL heeft in 2005 het Panel Samen Leven opgezet. Dit bestaat uit ongeveer 700 mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking van 15 jaar en ouder. Voor ‘Nooit meer chocola?’ benadert het NIVEL de panelleden met diabetes. Het onderzoek sluit zowel aan bij de onderzoeken van het NIVEL naar diabetes als bij die naar mensen met een verstandelijke beperking. Met de opgedane inzichten kan meer gericht worden gewerkt aan voorlichting en ondersteuning over het leven met diabetes.

Bron: NIVEL

Vorig artikelRol Osterhaus bij Viroclinics gewoon gepubliceerd door Erasmus MC
Volgend artikelKinkhoest is tienerziekte geworden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.