Ziekenhuisstudie Roland Berger 2009: “De Zeven Zorgen”

Array

De Zeven ZorgenZiekenhuizen maken sprong vooruit
Amsterdam, dinsdag 29 september 2009 – Uit de jaarlijkse ziekenhuisstudie van Roland Berger Strategy Consultants blijkt dat ziekenhuizen de afgelopen jaren efficienter zijn gaan werken. Zowel de medisch kwaliteit als de financiele en operationele prestaties zijn erop vooruit gegaan. Maar het is niet louter goed nieuws. Roland Berger presenteert vandaag ‘De Zeven Zorgen van Ziekenhuizen’. Om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen leveren, moeten deze aandachtspunten vlot worden opgepakt, aldus het strategisch adviesbureau.
Sinds de invoering van de marktwerking in de zorg lijkt het erop dat ziekenhuizen efficienter zijn geworden om zo hun concurrentiepositie te versterken. Tegelijkertijd blijven de ziekenhuisomzetten – voor de maatschappij zijn dit kosten – sneller stijgen dan de gemiddelde economische groei, respectievelijk gemiddeld 5,6% en 4,2% over de afgelopen 5 jaar. Als gevolg van de crisis, wordt het gat momenteel alleen maar groter. “De belangrijkste taak van het ziekenhuis is en blijft het verlenen van kwalitatief goede zorg. Het is van cruciaal belang om een evenwicht te vinden tussen het aanbieden van zorg en de kosten die eraan verbonden zijn,” benadrukt Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger Nederland.

In 2008 werd gemiddeld een nettowinst behaald van 1,3% van de omzet. Het percentage ziekenhuizen dat verlies maakte, is bovendien gehalveerd: van 25% in 2007 naar 12% in 2008. Deze verbetering is echter nog niet genoeg om het gemiddeld eigen vermogen van de ziekenhuizen op te krikken tot een gezond percentage van 15% van de omzet. Robin Alma, Project Manager en medeoprichter van het Amsterdamse Healthcare Competence Center van Roland Berger: “Ziekenhuizen zullen nog hard moeten werken om hun financien op orde te krijgen en voorbeid te zijn op mogelijke tegenslagen in de toekomst.”
De Zeven Zorgen van Ziekenhuizen
Een gezond evenwicht tussen enerzijds medische kwaliteit en anderzijds kosten, is niet de enige zorg van ziekenhuizen. Roland Berger identificeerde zeven uitdagingen voor de nabije toekomst:

1. Transparantie: Om als patient/klant keuzes te kunnen maken is inzicht in prestaties essentieel. Sinds 2004 wordt informatie over kwaliteit van ziekenhuizen openbaar gemaakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De indicatoren die hieraan ten grondslag liggen, zijn echter onvoldoende om als patient de kwaliteit van een bepaalde behandeling te kunnen beoordelen. Bovendien geven zorgverzekeraars de consument ook weinig informatie om een bewuste keuze te kunnen maken en liggen de meeste basisverzekeringen rond dezelfde prijs. Hierdoor gaan consumenten de zorg in het ziekenhuis los zien van de zorgverzekering die ze hebben aangeschaft, terwijl ze alles met elkaar te maken hebben. Dat is geen gezonde situatie, zegt Roland Berger in haar studie;
2. Afstemming in de keten: patienten hebben vaak zorg nodig van verschillende aanbieders: huisartsen, dietisten, fysiotherapeuten, medisch specialisten. Het ziekenhuis is slechts een van de zorgaanbieders waar een patient mee te maken krijgt. Samenwerking en afstemming van benodigde zorg zijn daarom cruciaal om hoogwaardige en betaalbare zorg te kunnen leveren. Momenteel slagen nog weinig ziekenhuizen erin goed binnen de ‘zorgketen’ te sturen;
3. Lange termijn strategie: het is voor iedere organisatie cruciaal om een strategie te formuleren voor de lange termijn, ook voor ziekenhuizen. Veel ziekenhuisbestuurders verschuilen zich echter nog achter zogenaamde onduidelijke regelgeving vanuit de overheid, zegt Roland Berger. Een analyse van het overheidsbeleid sinds 1994, toont echter aan dat de kaders op hoofdlijnen ongewijzigd zijn gebleven. Het is dus hoog tijd voor ziekenhuizen om het heft in eigen hand te nemen, zo zegt het strategisch adviesbureau in haar studie;
4. Keuzes maken: de marktwerking dwingt ziekenhuizen om duidelijke keuzes te maken in welke specialismen ze wel en niet willen aanbieden. Meer dan de helft doet dit echter nog niet. Dit terwijl inmiddels bewezen is dat kiezen loont: de 45% van de ziekenhuizen die wel keuzes maakt, blijkt financieel en operationeel aanzienlijk beter te presteren;
5. Productiviteitsverhoging: veel aandacht gaat de laatste jaren uit naar het verwachte tekort aan ‘handen aan het bed’: de voorspelling is dat we in 2020 met een tekort van 20.000 arbeidskrachten in ziekenhuizen worden geconfronteerd, onder wie circa 8.000 verpleegkundigen. Roland Berger wijst echter op de productiviteit die almaar toeneemt. Een individueel ziekenhuis zou volgens de berekeningen van het adviesbureau met een additionele productiviteitsverhoging van 0,9% per jaar het toekomstige tekort kunnen ondervangen;
6. Marktwerking vereist afschaffing numerus fixus: er zijn eenvoudigweg niet genoeg medisch specialisten in Nederland en deze schaarste leidt tot hoge zorgkosten, barrières bij het doorvoeren van hervormingen en onnodig hoge werkdruk, aldus Roland Berger. Schaarste past niet in een markteconomie. Hoog tijd om een van de laatste taboes in de zorg te doorbreken, zo vinden de onderzoekers: afschaffing van de numerus fixus en afschaffing van de beperking van opleidingsplaatsen voor de studie medicijnen. Dit zal leiden tot een structurele en aanzienlijke toename van het aantal artsen en specialisten. Klassieke tegenwerpingen zoals dat de kosten van de gezondheidzorg en opleidingen te hoog worden, blijken niet waar te zijn, zo pleit Roland Berger;
7. Netwerkvorming wetenschap: per onderzoeksgebied dient meer schaalgrootte te worden bereikt om ook internationaal mee te kunnen blijven doen. Dit komt de kwaliteit en betaalbaarheid van wetenschappelijk onderzoek ten goede. Landelijke netwerken van academische en topklinische ziekenhuizen die hun opgedane kennis kunnen doorvertalen naar reguliere zorg en opleidingen zijn nodig. Hier ligt niet alleen een taak voor de ziekenhuizen, maar ook voor de overheid door middel van bundeling van gelden, zegt Roland Berger.

Alle bovengenoemde aandachtspunten worden in de studie gedetailleerd toegelicht en uitgebreid onderbouwd. Vanaf vandaag is de volledige Roland Berger Ziekenhuisstudie 2009 te downloaden vanaf de site.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 91 Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 57 algemene ziekenhuizen, 26 topklinische en 8 academische. Voor de studie maakt Roland Berger onder andere gebruik van haar unieke database met gegevens over de Nederlandse ziekenhuizen. Deze database is gevuld met informatie uit de jaarverslagen van de ziekenhuizen uit de periode 2000 tot 2008 en de IGZ prestatie-indicatoren uit de periode 2004 tot 2008. De database stelt Roland Berger in staat om tal van analyses uit te voeren om trends, ontwikkelingen en voorspellingen in de ziekenhuissector te beschrijven.
Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.100 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt. Zie ook www.rolandberger.nl.

Zorgstudie 2009
(PDF, 844 KB)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen