Sterfte aan kanker in Nederland relatief hoog
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 30 september 2009 - 10:28
Array
In 2006 stierven 187 op de 100 duizend inwoners in Nederland aan kanker. Dat is iets boven het gemiddelde van de EU-27, wat op 175 per 100 duizend inwoners lag. Hierbij is rekening gehouden met verschillen in leeftijdsopbouw van de bevolking van de diverse landen.
Van de West- en Noord-Europese landen overleden er alleen in Denemarken naar verhouding meer mensen aan kanker dan in Nederland. In Denemarken, maar ook in Slowakije, Polen, Tsjechie en Hongarije stierven meer dan 200 op de 100 duizend inwoners aan kanker. Cyprus had voor kanker de laagste sterfte, gevolgd door Finland.
Sterfte aan kanker, gestandaardiseerd, 2006

Sterfte door hartziekten in Nederland een van de laagste van Europa
In Nederland overleden 54 op de 100 duizend inwoners aan hartziekten. Hiermee heeft ons land een van de laagste sterftecijfers voor hartziekten van Europa. Alleen in Spanje, Portugal en Frankrijk lag het sterftecijfer lager. In de nieuw toegetreden Baltische staten en Oost-Europa was de sterfte aan hartziekten het hoogst, met 150 of meer sterfgevallen per 100 duizend inwoners. In Litouwen overleden zelfs 347 op de 100 duizend inwoners aan hartziekten in 2006.
Sterfte aan hartziekten, gestandaardiseerd, 2006

Auteur: Laura Voorrips, CBS
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.