Huisarts moet medicijn beter uitleggen

receptHuisartsen moeten hun patienten duidelijker het belang van medicijnen uitleggen. In meer dan de helft van de 22 onderzochte consulten wijst de arts niet op de noodzaak van inname en de te verwachten bijwerkingen. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

De onderzoekers richtten zich op consulten waar de huisarts cholesterolverlagers voorschrijft. Artsen bleken nauwelijks uitleg te geven. Ook zouden ze vaak hooguit een paar woorden aan het belang van therapietrouw besteden.

Om dat te veranderen, heeft de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie twee zogenoemde handreikingen geschreven: een voor de arts en een voor de patient. In de folder staat welke onderwerpen bij een consult aan bod zouden moeten komen.

Bron: Novum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen