Hoogleraar richt zich op behandeling tuberculeuze hersenvliesontsteking

Array

Furth-TutuMarceline van Furth hoogleraar kindergeneeskunde VUmc én vijfde Desmond Tutu hoogleraar
Marceline van Furth, kinderarts en infectioloog bij VU medisch centrum, is vanaf 1 oktober aangesteld als hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder op het gebied van Infectieziekten. Ook bekleedt zij de vijfde Desmond Tutu leerstoel. Van Furth houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van tuberculeuze hersenvliesontsteking in Zuid-Afrika.

Marceline van Furth studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit, volgde haar specialisatie kindergeneeskunde in het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag, en promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Haar project, uitgevoerd binnen het Kinder Infectieziekten Diagnostisch centrum (KIDS) van VUmc, probeert ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen aan de Zuid-Afrikaanse West-Kaap in de nabije toekomst hun behandeling met geneesmiddelen tegen tuberculeuze hersenvliesontsteking (TBM) thuis kunnen krijgen, in plaats van tijdens de gangbare ziekenhuisopname van zes maanden. Dit is veel minder schadelijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind en bespaart bovendien de Zuid-Afrikaanse overheid veel geld. Vooral in townships komt TBM nog zeer veel voor. Kinderen die in townships onder armoedige omstandigheden leven, lopen een verhoogd risico om ziek te worden.

Voor een succesvolle thuisbehandeling is therapietrouw onontbeerlijk. Daarom vormt therapietrouw een belangrijk onderdeel van het onderzoek in de townships. Als de patient de behandeling niet afmaakt, kan de bacterie resistent worden en dit moet worden voorkomen. Er wordt dan ook een instrument ontwikkeld dat kinderen stimuleert hun medicijnen op tijd in te nemen. In het onderzoek werkt Marceline van Furth nauw samen met Johan Schoeman van het Desmond Tutu Tuberculose centrum in Kaapstad. Zie www.tututum.com of www.kids-info.nl voor meer informatie.

Marceline van Furth houdt haar inaugurele rede op 28 januari 2010.
De Desmond Tutu leerstoel ‘Jeugd, Sport en Verzoening’ werd in 2007 ingesteld ter gelegenheid van een bezoek van Aartsbisschop Desmond Tutu aan de Vrije Universiteit. De VU eert met deze leerstoel Desmond Tutu’s levenslange en geweldloze inzet voor een rechtvaardiger (wereld)samenleving.

Bron: Eigen Wijs / Vumc fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen