Ziekenhuizen overleggen met Schrijvers over zorginnovaties

Array

kostenOp woensdag 7 en donderdag 8 oktober ontvangt prof.dr. Guus Schrijvers de Raden van Bestuur van 25 algemene en categorale ziekenhuizen. Zij accepteerden de uitnodiging om met hem te overleggen over innovaties, de bekostiging daarvan en de problemen en oplossingen daarbij. Hij nodigde hen uit omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hem had verzocht om een advies over de bekostiging van medisch specialistische en medisch organisatorische innovaties.

Dat advies komt in november uit en is onder meer gebaseerd op de gesprekken met de genoemde RVB’s. De methodiek om een advies te baseren op bilaterale veldraadplegingen van spelers uit het werkveld paste Schrijvers eerder toe, toen hij lid was van de Inventgroep, die de regering adviseerde over de toekomst van de jeugd(gezondheids)zorg en  waaruit de tegenwoordige Centra voor Jeugd en Gezin voortkwamen. Ook toen kwamen er tientallen zorgaanbieders hun nood klagen en creatieve oplossingen aandragen. De gedachtenwisseling in de sessies was toen vriendelijk en kritisch van aard: de Inventgroep nam niet alles als zoete koek aan. Schrijvers pikte deze werkwijze op van de Royal Crown Commissioners House in Engeland, dat het hele NHS veld af en toe raadpleegt als zij een advies uitbrengt over een penibel onderwerp.

“Voor het NVZ advies laat ik mij bijstaan door vier experts die meer van de praktijk van zorginnovaties afweten dan deze studeerkamergeleerde”, aldus  Guus Schrijvers. Dat zijn vier beleidsartsen: dr. Henk van der Steeg en dr. Hans Schaaf,  beiden oud-RVB-lid van een ziekenhuis, alsmede Menno Hemrica en Jan Taco te Gussinklo, die beiden medisch adviseur bij een grote zorgverzekeraar waren. Guus Schrijvers verheugt zich op twee dagen met hoorzittingen vol maatschappelijke betrokkenheid, intelligentie en humor. Bent u ook RVB-lid van een ziekenhuis? Wilt u alsnog aanschuiven in Amersfoort? Er is nog ruimte voor een of twee sessies. Stuur dan een mail naar secretaresse Annet Esser op [email protected] <mailto:[email protected]>

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen