Kanker: van terminale naar chronische ziekte

Array

angiogenesis“In de toekomst zal kanker niet langer een terminale ziekte zijn. Het moet lukken om de ultieme bloedvatgroeiremmer te ontdekken, zodat kanker `slechts’ een chronische ziekte wordt.”
Dat is de overtuiging van prof.dr. Arjan Griffioen, hoogleraar in de angiogenese. Angiogenese is het proces van de vorming van nieuwe bloedvaten. Omdat tumoren alleen kunnen groeien als zij via bloedvaten zuurstof en voedingsstoffen krijgen, kan een bloedvatgroeiremmer in theorie de tumorgroei stoppen. Angiogeneseremmers hebben de afgelopen vijf jaar dan ook een belangrijke plaats ingenomen bij de behandeling van patienten met kanker. Vooralsnog hebben deze anti-kankermiddelen echter een beperkt succes. Een van de obstakels is het ontstaan van resistentie.

Toch is prof.dr. Griffioen ervan overtuigd dat bloedvatgroeiremmers de toekomst hebben in de strijd tegen kanker. Hij pleit er voor om een andere strategie te hanteren bij het onderzoek naar angiogeneseremmers dan tot nu toe gebruikelijk was.

Het onderzoek moet zich niet richten op het remmen van groeifactorsignalen van de veranderlijke kwaadaardige tumorcellen, maar op de stabiele eigenschappen van de endotheelcellen die de binnenbekleding van de bloedvaten vormen. De geneesmiddelen moeten een rechtstreeks effect hebben op de bloedvatcellen van de tumor, los van het grillige gedrag van de kwaadaardige tumorcellen. Op deze manier kan een therapie effectief zijn, zonder dat de tumorcellen agressiever worden, wat tot resistentie kan leiden.

In het Angiogenese Laboratorium van VU medisch centrum werken de onderzoekers al enkele jaren met deze strategie. Op moleculair biologisch niveau bestuderen zij verschillen tussen de endotheelcellen in tumoren en die in gezond weefsel. Er zijn al moleculen gevonden die bruikbaar zijn om een anti-kankertherapie tegen te richten. Een volgende stap is de ontwikkeling van geneesmiddelen. Een in het Angiogenese Laboratorium ontwikkeld nieuw geneesmiddel is bijna gereed voor eerste tests bij mensen. Voor meer informatie over het Angiogenese Laboratorium, kijk op www.angiogenesis.nl

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen