Grote belangstelling voor Klinische les

symposiumInnovaties in topzorg uitgelegd voor breed publiek
Zo’n 700 mensen zullen op dinsdag 13 oktober aanstaande de Klinische les in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam bijwonen. Tijdens dit wetenschapsevenement geven experts en zorgprofessionals toelichting op innovatieve behandelingen van kanker die plaatsvinden in het Erasmus MC. Naast het live verslag van een operatie, zijn er presentaties over klinische trials, de cyberknife en protonentherapie. De inschrijving voor het evenement is inmiddels gesloten.

Het thema van de Klinische les is dit jaar ‘Kanker, innovatie in topzorg’. Het publiek krijgt toelichting op een aantal hoog geavanceerde behandelingen. Duidelijk wordt dat deze alleen mogelijk zijn door teamwork van de professionals die in het universitair medisch centrum werkzaam zijn, zoals wetenschappelijk onderzoekers, artsen, verpleegkundigen en mensen in medisch ondersteunende functies. Ook de medewerking van patienten is cruciaal voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmogelijkheden.

Tijdens het ochtendprogramma is live een leverresectie te volgen, die wordt uitgevoerd in Erasmus MC – Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Het team in de operatiekamer verwijdert het deel van de lever waarin zich een tumor bevindt. In de bioscoopzaal geven een chirurg, een anesthesiemedewerker en een operatieassistent toelichting. De patient komt aan het woord in een vooraf opgenomen videoportret.

Het middagprogramma gaat in op klinische trials, waarbij patienten meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Een patient, een nurse practioner en een internistoncoloog leggen uit hoe dit in zijn werk gaat. Vervolgens presenteert een onderzoeker de cyberknife, waarmee tumorcellen in het lichaam nauwkeurig worden bestraald en vernietigd. Ook gaat hij in op protonentherapie, een nieuwe behandeling in de strijd tegen kanker en op HollandPTC (Holland Particle Therapy Center), een initiatief om een protonenbehandelcentrum te realiseren in de Randstad. In HollandPTC werkt het Erasmus MC samen met de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam (NKI-AVL).

Scholieren en verpleegkundigen die zich orienteren op een (vervolg-)opleiding kunnen in de lunchpauze (12.00 – 13.00 uur) speeddaten met medewerkers die verschillende functies hebben in het universitair medisch centrum, waaronder: (gespecialiseerd) verpleegkundige, laborant, operatieassistent, anesthesiemedewerker en geneeskundestudent.

Het Erasmus MC organiseert de Klinische les op dinsdag 13 oktober aanstaande in het kader van de nationale Kennismaand. Meer informatie op www.erasmusmc.nl/klinischeles.

Recente artikelen