Pijnpolikliniek UMC Utrecht 30 jaar

Array

pijnLustrumcongres voor patienten
Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de pijnpolikliniek van het UMC Utrecht organiseert de afdeling pijnbehandeling op vrijdag 9 oktober een lustrumcongres voor patienten.

De aandacht voor pijn en pijnbehandeling is enorm. Over het thema worden veel congressen georganiseerd om artsen en andere professionals in de gezondheidszorg van de ontwikkelingen op de hoogte te houden. Op het lustrumcongres willen de medewerkers van de pijnpolikliniek een aantal van deze ontwikkelingen delen met de mensen die dagelijks met pijn en alle gevolgen van dien geconfronteerd worden: de patienten. Het ochtendprogramma bestaat uit vijf lezingen over pijn (diagnostiek, behandeling, omgaan met pijn) en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Het middagprogramma is toegespitst op meer specifieke pijnproblemen zoals zenuwpijn en rug-en nekpijn.

De pijnpolikliniek werd in 1979 in het toenmalige Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) opgericht door door professor Mauve. Het is een polikliniek voor patienten met (chronische) pijn waarbij de oorzaak van de pijn niet gevonden of niet behandeld kan worden. De medewerkers van de kliniek richten zich op behandeling van de klacht, te weten pijn en niet op de behandeling van de ziekte.
Terugkijkend op 30 jaar pijnpolikliniek blijkt dat er in de geneeskunde veel vooruitgang is geboekt. De Wereld Gezondheids Organisatie heeft in 1986 de ‘Pijnladder’ ontwikkeld en de aandacht voor het probleem pijn is enorm toegenomen. Desondanks zijn er nog steeds mensen die lijden aan pijn zonder dat hiervoor een afdoende oplossing kan worden gevonden. Schattingen wijzen op een totaal aantal van 1,6 miljoen patienten in Nederland met chronische, dat wil zeggen langer dan 6 maanden bestaande pijn.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen