Verklaring afbouwen vrijheidsbeperkende maatregelen ondertekend

Array

zweedse_bandTer afsluiting van het Zorg voor Beter Traject Maatregelen op Maat dat de afgelopen maanden in samenwerking met Vilans heeft plaatsgevonden binnen Stichting Fatima, werden bezoekers van de slotbijeenkomst deze week uitgedaagd om zelf te ervaren hoe het is als de deur ongevraagd op slot gaat of je armen gefixeerd worden aan de stoel, zodat je jezelf niet kunt verwonden. Na deze indringende ervaring volgde uitleg over het project en de vervolgstappen, waarna het management van Fatima een verklaring ondertekende om de bestaande vrijheidsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk af te bouwen.

De afgelopen maanden hebben Fatimamedewerkers in een van de woningen geïnventariseerd welke vrijheidsbeperkende maatregelen er elke dag genomen worden bij de verzorging van clienten. In de praktijk is de –in de pers vaak genoemde – Zweedse band maar een minimaal onderdeel van alle vrijheidsbeperkende maatregelen. Zo wordt in woningen vaak alle clienten de toegang tot de keuken of de tuin ontzegd, omdat één client risicovol gedrag vertoont.

Voor de bezoekers van de bijeenkomst was het confronterend om te ervaren hoe snel mensen aangaven dat ze genoeg hadden van hun vrijwillige fixatie, waar de meesten overigens al vooraf eisen aanstelden als “Als ik los wil, maak je me wel los, hè!” Vooral de gedachte dat de meeste clienten niet kunnen aangeven wanneer ze er genoeg van hebben, maakte veel indruk. De conclusie van de inventarisatie en de slotbijeenkomst is dat het mogelijk is om via andere invalshoeken én door creatief denken andere oplossingen te zoeken dan de maatregelen die van oudsher altijd genomen worden. Veel winst kan worden gemaakt door nog beter te kijken naar wat bij een client past. Zo kunnen bijvoorbeeld aanpassingen in bedtijd of de sfeer in de slaapkamer uiteindelijk genoeg zijn om te voorkomen dat clienten uit bed stappen en zichzelf verwonden. Fixeren in bed is dan waarschijnlijk niet meer nodig.

Dat klinkt heel logisch, maar zeker met de zware categorie clienten die op Fatima wonen, is dat een proces dat veel tijd en inzet vergt, zowel van de medewerkers en management als financieel gezien. Het management van Fatima geeft met het tekenen van de intentieverklaring daarom een krachtig signaal af. Inmiddels is een vervolgtraject van start gegaan, waarbij op alle locaties wordt gekeken hoe vrijheidsbeperkende maatregelen veilig kunnen worden afgebouwd.

Recente artikelen