De rol van het ATP8B1-eiwit bij cholestase

0
246

researchJanneke Stapelbroek heeft onderzoek gedaan naar patienten met een erfelijke vorm van cholestase, veroorzaakt door deficienties in het ATP8B1-eiwit. Cholestase ontstaat wanneer de normale productie of afvoer van gal in de lever wordt verstoord en er galstuwing ontstaat. Dit leidt bij sommige patienten tot progressieve leverschade en uiteindelijk tot leverfalen tenzij behandeling door levertransplantatie mogelijk is.

Andere patienten hebben een relatief milde vorm waarbij de cholestase in aanvallen komt en er geen blijvende schade aan de lever optreedt. Echter deze aanvallen kunnen enkele maanden tot jaren duren en gaan gepaard met een ondragelijke jeuk.

Haar onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de rol van het ATP8B1-eiwit in de lever en de darm. Maar het ATP8B1-eiwit blijkt ook bij het gehoor een rol spelen, dat was hiervoor helemaal onbekend.

13-10-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Janneke Stapelbroek, Geneeskunde
Proefschrift: ATP8B1 deficiency; Pathophysiology and treatment of a cholestatic syndrome with extrahepatic symptoms
Promotor 1: Prof.dr. R Berger
Promotor 2: Prof.dr. J.L.L. Kimpen
Copromotor 1: Dr. R.H.J. Houwen
Copromotor 2: Dr. L.W.J. Klomp