Nederlandse topfotografen maken uniek werk voor borstkanker expositie Stichting Borstbeeld

borstbeeldVanaf 15 oktober staat op het Museumplein in Amsterdam een unieke expositie van twaalf Nederlandse topfotografen РPaul Blanca, Morad Bouchakour, Koos Breukel, Wendelien Daan, Willeke Duijvekam, Carli Hermes, Leo Hol, Miep Jukkema, Krijn van Noordwijk, Carla van de Puttelaar, Cornelie Tollens en Marcel van der Vlugt Рdie zich inzetten voor Stichting Borstbeeld en ieder een tweeluik maakten van modellen die door borstkanker borstreconstructie hebben moeten ondergaan. Initiatiefneemster Anouk Jongsma, ex-borstkankerpatient, wil met de reizende openluchttentoonstelling vrouwen bewust maken van de keuzes die ze zouden moeten krijgen ̩n waarom ze moeten vragen bij de behandeling van borstkanker. In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor de huidsparende directe borstreconstructie, een specifieke operatie bij borstkanker die nu bij minder dan 15% van de vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan wordt uitgevoerd. Meer informatie op www.stichtingborstbeeld.nl.

borstbeeld

Foto: Krijn van Noordwijk

Opdracht aan de topfotografen was de vrouwen op krachtige, intrigerende en op smaakvolle wijze te fotograferen en hiermee het bewijs te leveren dat deze vrouwen zich ondanks en dankzij hun operatie vrouwelijk voelen en zijn. Ook twee chirurgen stonden model. Eind oktober worden de originele foto’s geveild in het Concertgebouw te Amsterdam, de opbrengst hiervan komt ten goede aan het Antoni van Leeuwenhoek Kanker Researchfonds dat het investeert in baanbrekend onderzoek naar ‘Kankertherapie op maat’. Vanaf 4 november is de tentoonstelling te zien in Rotterdam op het Stadhuisplein, daarna reist deze mogelijk door naar Den Haag.

Stichting Borstbeeld
Stichting Borstbeeld wil dat ieder vrouw met borstkanker volledig is geïnformeerd over alle behandelmethodes, ook over die behandelmethodes die het desbetreffende ziekenhuis misschien niet in staat is uit te voeren of aan te bieden. Oprichter van Stichting Borstbeeld en initiatiefnemer van de fototentoonstelling is Anouk Jongsma (30 jaar), ex-borstkankerpatient. Zij ondervond hoe mondig je moet zijn om optimale zorg te krijgen. Met haar bewustwordingscampagne hoopt zij vrouwen duidelijk te maken dat ondanks de enorme emotionele ‘rollercoaster’ die de diagnose borstkanker teweeg brengt, het van belang is zelf aan het roer te blijven staan om zo optimale zorg voor jezelf te waarborgen. Specifiek wordt aandacht gevraagd voor de huidsparende operatie bij amputatie met directe borstreconstructie. Een operatie die vaker aangeboden zou kunnen worden dan momenteel het geval is en die verschillende voordelen biedt. Zo bespaart het de vrouw een belastende confrontatie met een geamputeerde borst, scheelt het een tweede operatie en zorgt het voor een mooier resultaat.

Bron: Stichting Borstbeeld

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen