Wachtlijst ZGT stuk korter door “tactisch plannen”

Array

zgt-logo-met-transparencyDe wachtlijsten voor behandelingen in de ziekenhuizen ZGT Almelo en ZGT Hengelo zijn drastisch verkort. Voor een aantal ingrepen is de wachttijd sinds vorig jaar zelfs teruggebracht van zes maanden naar enkele dagen tot weken. ZGT is hierin geslaagd door de systematiek van ‘integraal tactisch plannen’ in te voeren. ZGT begon als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland ruim een jaar geleden met het ‘integraal tactisch plannen’. Tactisch plannen is de schakel tussen de strategische planning van het ziekenhuis (jaarplannen, productieafspraken met verzekeraars) en de operationele planning (het daadwerkelijk inplannen van patienten). Het doel van tactisch plannen is om de verschillende stappen die een patient in het behandelproces doorloopt zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Doordat ZGT nu beter kan inspelen op schommelingen in het patientenaanbod, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden, hoeven patienten minder lang te wachten voordat zij bij een specialist terecht kunnen of geopereerd kunnen worden. Tweewekelijks wordt de verwachte patientenstroom en de beschikbare capaciteit op de polikliniek, de operatiekamer en de (dag)verpleegafdeling bekeken. Op basis van het aantal te verwachten patienten op de polikliniek wordt een prognose gemaakt voor de benodigde operatiekamers en bedden. Aan de hand van die prognose kunnen medisch specialisten en planners voor de komende 2 tot 12 weken samen de beschikbare (extra) capaciteit aanpassen. Zo kan er voor de patient op het juiste moment voldoende spreekuurtijd en operatietijd worden gereserveerd en kan de patient
het zorgproces sneller doorlopen.
Bijvoorbeeld: in ZGT Hengelo worden staarpatienten nu binnen twee tot vier weken geopereerd; aan het begin van het jaar was de wachttijd nog vier maanden. In ZGT Almelo kunnen patienten met meniscusletsel binnen enkele weken worden geholpen, terwijl de wachttijd vorig jaar nog vier maanden bedroeg. De nieuwe planningsmethode wordt bij ZGT momenteel toegepast bij de ‘snijdende specialismen’. Gezien de positieve resultaten wordt de methode ook ingevoerd bij alle andere specialismen in beide ziekenhuizen van ZGT.

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen