Zorgnet Vlaanderen weegt het budget ziekteverzekering

Array

zorgnetvlaanderenHet begrotingsakkoord voor 2010 en 2011 werd vannacht beklonken. In de Algemene Raad van het Riziv kreeg ook het budget van de ziekteverzekering zijn invulling. Zorgnet Vlaanderen onthaalt het akkoord als globaal positief en doet concrete suggesties voor de besteding van de bijkomende financiele middelen bij verpleegkundigen, artsen en apothekers. De vrijgemaakte budgetten voor verpleegkundigen (in totaal 68,6 miljoen euro) worden bijzonder positief onthaald door Zorgnet Vlaanderen. Die kunnen hopelijk bijdragen tot een verdere herwaardering van het beroep en zo de personeelstekorten opvullen. Ook wordt (eindelijk) de ancienniteit van het personeel volgens de reele kost vergoed. Zorgnet Vlaanderen rekent erop dat deze maatregelen op dezelfde manier worden toegepast in alle voorzieningen, inclusief de woon- en zorgcentra.

Voor de bijkomende artsenhonoraria van 15 miljoen euro van de overheid (bovenop de 52 miljoen van het verzekeringscomité) hoopt Zorgnet Vlaanderen dat voorrang wordt gegeven aan een herijking van de nomenclatuur. De geriatrische, pediatrische en de dringende psychiatrische hulpverlening verdienen meer aandacht.

Zorgnet Vlaanderen vraagt dat de bijkomende middelen van de publieke offina’s ook zullen worden besteed om de kwaliteit van de medicatiedistributie in de woon- en zorgcentra te optimaliseren en te stroomlijnen. Ook hoopt de organisatie dat voor de geestelijke gezondheidszorg middelen worden vrijgemaakt om geïnterneerde psychiatrische patienten een correcte behandeling en verzorging aan te bieden. Zorgnet Vlaanderen vreest immers dat dit niet werd opgenomen in de begroting voor 2010.

Bij de besparingen rekent Zorgnet Vlaanderen erop dat ze in de eerste plaats worden gezocht bij de commerciele vennootschappen medische beeldvorming en de privélaboratoria. Die boeken immers enorme winsten met geld van de sociale zekerheid.

Zorgnet Vlaanderen wil waken over de betaalbaarheid van zorg. Nu de kamersupplementen op tweepersoonskamers werden afgeschaft, onderstreept de organisatie dat ook honorariasupplementen moeten worden opgeheven. Als dat niet gebeurt, wordt de patient zonder twijfel de dupe.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen