Eerste implantatie van nieuwe S-ICD-techniek in
ArrayOnder leiding van dr. Lucas Boersma wordt woensdagochtend 14 oktober een onderhuidse implantatie van een geheel nieuwe ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator) gedaan. Een ICD is een geïmplanteerd reanimatiekastje dat een sterke elektrische schok aan het hart kan geven bij een levensbedreigende hartritmestoornis. De patient krijgt de schok, anders dan bij een defibrillatie van buiten, nu van binnenuit toegediend.
De nieuwe S-ICD-techniek
Dr. Boersma (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) heeft samen met Prof. Jordaens (Erasmus MC Rotterdam), Prof. Wilde (AMCU Amsterdam), en Prof. Van Gelder (UMCG Groningen) meegewerkt aan de ontwikkeling van dit volledig onderhuidse ICD systeem.
Bij de nieuwe S-ICD-techniek wordt een electrode vlak onder de huid, links naast het borstbeen aangebracht en de ICD zelf onder de linkeroksel. Er zijn dus geen draden in het hart. Risico’s als gevolg van problemen met de draad in de bloedvaten zijn met deze nieuwe techniek voorbij. Daarnaast is er geen röntgenstraling meer nodig voor de plaatsing. Het S-ICD-Systeem is ook ontworpen om het plaatsen en verwijderen gemakkelijker te maken en verkort tegelijkertijd de duur van de ingreep.
Huidige techniek
Uit recente cijfers van de Nederlandse Hartstichting blijkt dat ieder jaar bijna 16.000 Nederlanders een hartstilstand krijgen. Bij ongeveer 3.500 Nederlanders per jaar wordt een ICD geïmplanteerd. Bij traditionele ICD’s moet er minstens één draad via de bloedvaten in het hart worden geplaatst. Deze draad geeft een signaal aan de ICD, zodra het hart een levensbedreigende ritmestoornis heeft.
Aan de huidige techniek is een aantal nadelen verbonden. Er is kans op infecties en er bestaat kans op draadbreuk of storingen. Een studie uit 2007 laat zien dat 15% van deze draden binnen vijf jaar een defect vertoont waarna een nieuwe chirurgische ingreep moet plaatsvinden. Per jaar overlijden ongeveer zeventien mensen aan de complicaties bij een dergelijke draadbreuk of storing. Daarnaast wordt de huidige ICD ingebracht onder het sleutelbeen van de linkerschouder, wat bij het gebruik van de autogordel onprettig kan zijn.