Toekomst intensieve vrijwilligerszorg loopt gevaar

Array

friends with umbrellasGemeentelijke ondersteuning voor vrijwilligers in de zorg staat op de tocht. Kwetsbare burgers worden daar de dupe van. Dit schrijft Mezzo in een brief aan de Tweede Kamer.

Versnippering ondersteuningsaanbod
Zorgvrijwilligers die voor ondersteuning aankloppen bij hun gemeente krijgen steeds meer te maken met versnippering van het ondersteuningsaanbod. En met het wegvallen van opgebouwde kennis en ervaring.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zou de ondersteuning moeten versterken. In plaats daarvan verzwakt de ondersteuning.Mensen met psychische- of psychiatrische aandoeningen en chronisch zieken krijgen te maken met wachtlijsten en wegvallende hulpverlening. Op dit moment is de toekomst van een aantal intensieve zorgvrijwilligersorganisaties onzeker.

Schaalgrootte
Vrijwillige inzet in de zorg vraagt om een zekere schaalgrootte voor het werven, ondersteunen en inzetten van vrijwilligers. Gemeenten die dit lokaal oplossen, dreigen daarmee professionaliteit en opgebouwde expertise te verliezen.

Voorbeelden hiervan:

  • de ondersteuning van mensen die psychische- of psychiatrische problemen hebben (Vriendendienst),
  • mensen die ernstig chronisch ziek zijn (Buddyzorg)
  • mantelzorgers met een dementerende partner (Vrijwillige Thuishulp)

Mezzo vraagt de Tweede Kamer commissie van VWS om maatregelen te nemen voor het behoud van de intensieve vrijwilligerszorg. De commissie spreekt hierover op woensdag 14 oktober.

Brief aan de Tweede Kamer (29 september 2009)

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen