Onbegrip meest gehoorde klacht van MS-patiënt

onbegripOnbegrip is één van de meest gehoorde klachten van MS-patienten, constateert het Nationaal MS Fonds.Onbegrip vanuit de directe omgeving, zoals familie, maar ook vanuit de werkgever, sportclub en vrienden. “Ze zien niets aan me, dus ik ben niet ziek ” of “Ze vinden dat ik me aanstel” Een groot probleem voor veel mensen met Multiple Sclerose.
Waarom kan je soms prima lopen en maak je de andere dag gebruik van een scootmobiel? Heb je de ene dag energie voor de dagelijkse dingen en de andere dag kan er bijna niks?
Het is voor veel mensen niet te begrijpen.
“Dat mensen zeggen dat je je aanstelt doet veel pijn. Ik loop bijvoorbeeld nog redelijk, maar loop wat zwalkend alsof er een blok aan mijn been zit. Daarom denken veel mensen dat ik gedronken heb, terwijl ik nooit een druppel drink”, zegt Sylvia van Dijk, al 15 jaar MS-patient.Dat er aan de buitenkant soms niets te zien is, is een groot probleem voor velen mensen met MS. Met een gebroken been of arm is het voor iedereen duidelijk dat je niet alles kan, voor mensen met MS is dat voor de buitenwereld soms niet duidelijk.
Tijdens de collecteweek in november lopen er veel mensen met MS mee.
U ziet er vaak niks van. Sterker nog, er zijn mensen met MS die de ziekte geheim houden, uit angst voor de reacties van de omgeving.

Van 23 t/m 28 november zetten vele partners, kinderen en familieleden zich ook in tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds. Zij erkennen en herkennen de symptomen zoals gezichtsverlies, uitval aan armen en benen en zetten zich in om MS een gezicht te geven.
Degene die niet kunnen of willen collecteren hangen de vlag uit tijdens de collecteweek.
Echter, we kunnen ons gezicht nog lang niet bij alle huizen laten zien. We zoeken nog meer mensen die MS een gezicht willen geven. Hebt u 2 uurtjes de tijd en wilt u in uw eigen buurt meer bekendheid geven aan MS? Meld u aan als collectant en help. Dat kan ook door een donatie te doen op giro 5057 te Maassluis. Het Nationaal MS Fonds is 100 % afhankelijk van giften en belegt niet.

Bron: Nationaal MS Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen