Onbegrip meest gehoorde klacht van MS-patiënt

0
782

onbegripOnbegrip is één van de meest gehoorde klachten van MS-patienten, constateert het Nationaal MS Fonds.Onbegrip vanuit de directe omgeving, zoals familie, maar ook vanuit de werkgever, sportclub en vrienden. “Ze zien niets aan me, dus ik ben niet ziek ” of “Ze vinden dat ik me aanstel” Een groot probleem voor veel mensen met Multiple Sclerose.
Waarom kan je soms prima lopen en maak je de andere dag gebruik van een scootmobiel? Heb je de ene dag energie voor de dagelijkse dingen en de andere dag kan er bijna niks?
Het is voor veel mensen niet te begrijpen.
“Dat mensen zeggen dat je je aanstelt doet veel pijn. Ik loop bijvoorbeeld nog redelijk, maar loop wat zwalkend alsof er een blok aan mijn been zit. Daarom denken veel mensen dat ik gedronken heb, terwijl ik nooit een druppel drink”, zegt Sylvia van Dijk, al 15 jaar MS-patient.Dat er aan de buitenkant soms niets te zien is, is een groot probleem voor velen mensen met MS. Met een gebroken been of arm is het voor iedereen duidelijk dat je niet alles kan, voor mensen met MS is dat voor de buitenwereld soms niet duidelijk.
Tijdens de collecteweek in november lopen er veel mensen met MS mee.
U ziet er vaak niks van. Sterker nog, er zijn mensen met MS die de ziekte geheim houden, uit angst voor de reacties van de omgeving.

Van 23 t/m 28 november zetten vele partners, kinderen en familieleden zich ook in tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds. Zij erkennen en herkennen de symptomen zoals gezichtsverlies, uitval aan armen en benen en zetten zich in om MS een gezicht te geven.
Degene die niet kunnen of willen collecteren hangen de vlag uit tijdens de collecteweek.
Echter, we kunnen ons gezicht nog lang niet bij alle huizen laten zien. We zoeken nog meer mensen die MS een gezicht willen geven. Hebt u 2 uurtjes de tijd en wilt u in uw eigen buurt meer bekendheid geven aan MS? Meld u aan als collectant en help. Dat kan ook door een donatie te doen op giro 5057 te Maassluis. Het Nationaal MS Fonds is 100 % afhankelijk van giften en belegt niet.

Bron: Nationaal MS Fonds