Schrijven bij rouw heeft positieve effecten

rouwSchrijven bij rouw heeft positieve effecten. Dat concludeert Karolijne van der Houwen in haar promotieonderzoek. Wanneer mensen schrijven over stressvolle gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, kan dat positieve gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid. Schrijven over het overlijden van een dierbaar persoon leek echter tot nu toe weinig effect te sorteren.

Van der Houwen deed onderzoek onder personen wier partner, kind, ouder of broer of zus overleden was. De promovenda ontwierp een interventie, bestaande uit vijf specifieke schrijfopdrachten. Deze interventie werd in een grootschalig onderzoek via internet getest.

Schrijven bleek gevoelens van emotionele eenzaamheid te verminderen en het ervaren van positieve emoties te vergroten, effecten die deels tot stand kwamen doordat mensen die schreven minder gingen piekeren over hun verlies. Hoewel deze effecten niet groot waren, hielden ze wel over langere tijd (vijf maanden) stand.

Gevoelens van rouw en depressie werden niet door schrijven beïnvloed. De veronderstelling dat alleen specifieke groepen rouwende mensen (kwetsbare personen en personen die significante problemen ondervinden bij het verwerken van hun verlies) zouden profiteren van schrijven, kon niet bevestigd worden.

04-11-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Karolijne van der Houwen, Sociale Wetenschappen Proefschrift: The psychological aftermath of bereavement: Risk factors, mediating processes, and intervention Promotor 1: Prof.dr. M.S. Stroebe-Harrold

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen