‘Op maat’ behandeling van reuma patiënten voorkomt verdere schade aan gewrichten.

schering-plough-ossAls patienten met reuma in een vroeg stadium de juiste behandeling krijgen, ziet hun toekomst er veel beter uit. Het gebruik van de nieuw ontwikkelde ‘BeSt matrix’ speelt hierbij een sleutelrol.
Tijdens het grote internationale Reumacongres, the American College of Rheumatology  (ACR/ ARHP), dat dit jaar plaatsvindt in Philadelphia van 17-21 oktober zal een belangrijke wetenschappelijke bijdrage uit Nederland worden gepresenteerd:‘The BeSt Matrix Model in Recent-Onset Rheumatoid Arthritis Patients’. De BeSt matrix is ontwikkeld met gegevens van de BeSt studie, een grootschalig onderzoek in Zuidwest Nederland dat tot doel heeft de beste behandelstrategie voor vroege reumatoïde artritis vast te stellen. Bij ruim vijfhonderd mensen met beginnende reumatoïde artritis is het effect van verschillende behandelingen onderzocht. De BeSt-studie startte in 2000 en loopt nog tenminste door tot 2010.

Uniek is dat met behulp van de te presenteren BeSt matrix heel goed inzichtelijk kan worden gemaakt welke patienten met reumatoïde artritis een hoog risico hebben op snelle schade aan hun gewrichten en bij wie er daarom direct vroegtijdig behandeld moet worden met een combinatietherapie met prednison of een TNF-blokker.  De BeSt studie laat zien dat verdere toename van schade voorkomen wordt als vroeg begonnen wordt met een combinatie van medicijnen waaronder ofwel prednison, ofwel Remicade® (infliximab), een zogenaamde TNF-blokker. Dit is heel belangrijk voor de reumapatient, want schade leidt later tot invaliditeit.  Dr. C.F. Allaart, reumatoloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum: ”Niet elke patient heeft hetzelfde risico om snel schade te ontwikkelen. Het matrix model helpt voorspellen wie een hoog risico heeft en dus beter af zal zijn met een behandeling met prednison of infliximab.”.

Deze matrix kan naast ondergebruik ook overgebruik van de dure biological voorkomen.

‘De matrix is vooral geschikt om te laten zien wie waarschijnlijk geen combinatietherapie nodig heeft. Verder laat de matrix zien hoeveel patienten je met de combinatie moet behandelen om schade bij één te voorkomen. Dat aantal blijkt niet hoog te zijn.’ aldus onderzoeker K. Visser van het LUMC die het onderzoek in Philadelphia presenteert.

Het BeSt onderzoek liet al eerder zien dat indien infliximab als eerste behandeling wordt ingezet bij deze hoog risico patienten, dit vaak weer gestopt kan worden omdat er geen klachten meer zijn. Tot nu toe wordt infliximab alleen vergoed als eerst andere medicijnen tevergeefs zijn geprobeerd. Dit model, dat overbehandeling voorkomt, levert ook een belangrijk voordeel in verband met toenemende kosten van de gezondheidszorg.

Recente artikelen