Groener gras voor zorgverleners

Array

millenium tour 2009Millenniumtour 2009
Studenten geneeskunde van alle medische faculteiten zijn in de gelegenheid een presentatie, inclusief een korte film met Ivan Wolffers, bij te wonen over de millenniumdoelen en de wereldwijde schaarste van zorgpersoneel. De presentaties worden gegeven tijdens de Millenniumtour 2009 van 16 tot en met 24 oktober, voorafgaand of aansluitend aan colleges. De toegang is gratis.De landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties hebben toegezegd dat zij er alles aan zullen doen om de millenniumdoelen te realiseren, zodat de ergste armoede verdwijnt en de leefsituatie van miljoenen mensen verbetert. Maar liefst drie van de acht doelen draaien om verbetering van de gezondheid. Eén van de obstakels om deze gezondheidsdoelen te bereiken is het tekort aan zorgverleners.

Internationalisering is een breed begrip dat in een steeds kleinere wereld steeds vaker om aandacht vraagt. De 21e eeuw is er één waarbij grenzen vervagen, interculturele interactie dagelijks op je pad komt en waarbij de gezondheidszorg steeds nieuwe uitdagingen te wachten staat. Wij zien het als onze taak om deze uitdagingen aan te gaan om zo bij te dragen aan de hedendaagse internationale gezondheidszorg. Iets dat niet alleen in de collegezaal geleerd kan worden.
IFMSA-NL is een internationale medische studentenvereniging die zich richt op Global Health en alles wat daar van invloed op is. IFMSA-NL wil graag dat meer studenten en andere geïnteresseerden zich bewust worden van het belang van Global Health. Dit doet zij door het organiseren van projecten op lokaal of nationaal niveau. Meerdere projecten zijn internationaal georienteerd. Daarnaast organiseert IFMSA-NL buitenlandse stages en trainingen voor medische studenten. Om dit overzichtelijk te houden zijn de onderwerpen onderverdeeld in werkgroepen. Deze werkgroepen richten zich o.a. op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheidszorg, Public Health en medisch onderwijs.

Wil jij verder kijken dan de gezondheidszorg in Nederland, je horizon verbreden door een onvergetelijke ervaring op te doen op medisch en cultureel gebied in het buitenland? Dan kan IFMSA-NL wat voor je betekenen.

Wereldwijd is er een tekort van meer dan 4 miljoen zorgverleners. In zowel arme als rijke landen worden te weinig zorgverleners opgeleid, terwijl de vacatures in het Westen een aanzuigende werking hebben. Voor zorgverleners is het gras in het Westen namelijk veel groener. Ontwikkelingslanden worden daardoor onevenredig zwaar getroffen door de mondiale personeelstekorten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft als richtlijn dat er minimaal één arts per 5.000 mensen beschikbaar moet zijn, maar in Zambia is er slechts een arts beschikbaar voor ruim 8.000 inwoners. Intussen prijst Nederland zich gelukkig met één arts per 317 mensen. Stichting Wemos maakt zich er al jaren hard voor dat zorgverleners in ontwikkelingslanden genoeg redenen hebben om in eigen land te blijven, door te werken aan veranderingen hier en daar.

Stichting Wemos en de International Federation of Medical Students’ Associations – The Netherlands (IFMSA-NL) informeren studenten geneeskunde over de problemen en oplossingen rond zorgpersoneel tijdens de Millenniumtour 2009, waarvan de presentaties een onderdeel zijn.

Overzicht van data en locaties

Zie ook www.millenniumtour2009.nl

Bron: Wemos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen