Oratie: Achter de navel kijken

navelDe Abdominale Radiologie is na de eerste decennia zeer sterk veranderd. Tot ongeveer 1970 bestond het voornamelijk uit contrastonderzoeken van het maag-darmkanaal en de nieren. Door de ontwikkeling van de endoscopie zijn de contrastonderzoeken van de maag en darm nu nagenoeg verdwenen, en dreigde de abdominale radiologie te marginaliseren.

Echter in die tijd kwamen nieuwe radiologische technieken tot ontwikkeling, zoals de echografie, computertomografie en magnetische resonantie. Deze hebben geheel nieuwe mogelijkheden gegeven om buikorganen af te beelden, met name ook de lever, de alvleesklier en de nieren, maar gaan ook een toenemende rol spelen bij onderzoek van maag en darmen. De technieken zijn ingewikkelder, vereisen meer gespecialiseerde kennis , zijn niet meer eenvoudig door andere specialisten te interpreteren en leiden tot steeds meer multidisciplinaire besprekingen met behandelaars om de uitkomsten in het juisteperspectief te plaatsen. Ontwikkelingen in behandelingsstrategieen dragen hier in sterke mate toe bij. Een steeds groter deel van de tijdsbesteding van de radioloog gaat op aan deze overleggen en dreigt tenkoste te gaan van de tijd beschikbaar voor het uitvoeren en beoordelen van de onderzoeken. De rol van de radioloog is veranderd van alleen een producent van beelden tot een consulent in klinisch overleg met een specifieke rol. Deelspecialisatie binnen de radiologie is onontkoombaar. Dit heeft ook geleid tot een geheel nieuwe opzet van de opleiding tot Radioloog, waarin de Abdominale Radiologie een belangrijke plaats inneemt.
Datum: 20 oktober 2009

Oratie: prof. dr. E. J. van der Jagt,16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Leeropdracht: Radiologie, in het bijzonder de abdominale radiologie

Titel: Achter de navel kijken

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen