Toekomstige financiering personenalarmering nog niet duidelijk
ArrayIn juli van dit jaar kwam CVZ met het rapport ’herorientatie hulpmiddelen’. Hierin gaven zij het advies om de scheiding tussen medische personenalarmering  (via de zorgverzekeraar) en sociale personenalarmering (via de gemeenten) te laten vervallen. Het CVZ komt door dit advies omdat zij in de voorbije jaren veel signalen had ontvangen dat de afgrenzing tussen medische en sociale alarmering niet altijd duidelijk is. Ook uit onderzoek is gebleken dat een dergelijk onderscheid in de praktijk moeilijk te maken is. Het gevolg hiervan is dat de burger  spreekwoordelijk van ‘het kastje naar de muur’ werd gestuurd en soms onnodig lang moet wachten op de voorziening. Eén loket heeft dus de voorkeur.
De klant is het meest gebaat bij verstrekking van personenalarmering via één loket. Dit zeggen ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de koepel van ouderenorganisaties CSO en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hoewel het CVZ adviseert om personenalarmering te verstrekken vanuit de gemeenten via de Wmo, zijn de drie bovengenoemde organisaties van mening dat De Zorgverzekeringswet (Zvw) de beste optie is. Niet alleen voor personenalarmering, maar voor alle hulpmiddelen.
Een aantal redenen voeren zijn hiervoor aan, zoals het gegevens dat zorg niet de core business is van gemeente en dat overheveling naar de Wmo leidt tot versnippering van de zorg en lokale verschillen. De keuzevrijheid voor de klant is ook een reden. As de klant niet tevreden is over de kwaliteit, kan hij of zij jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Om die reden verhuizen naar een andere gemeente is geen reele optie voor klanten.
Ondertussen heeft minister Klink nog geen besluit genomen. Hij wacht op een aanvullend adviesrapport, welke op dit moment wordt geschreven door CVZ naar aanleiding van het bovengenoemde standpunt van ZN. Naar verwachting zal dit rapport in november worden opgeleverd en worden besproken met de adviescommissie pakket. Afwachten dus, waarbij het nu ook niet duidelijk is of de voorgenomen overhevelingdatum van 1 januari 2011 gehaald gaat worden.
Wat is de mening van de branche over de toekomstige bekostiging van personenalarmering? Wdtm, de branchevereniging van personenalarmering, domotica & diensten heeft dit onderzocht. 84 % heeft de mening dat personenalarmering via één loket verstrekt moet worden. Men is het dus eens met het advies wat zowel CVZ als ZN heeft gegeven, één loket schept duidelijkheid. Echter een kleine 75% van de voorstanders van één loket geeft de voorkeur om dit loket onder te brengen bij de gemeente. Slechts een kwart wil de gehele bekostiging van personenalarmering onderbrengen bij de zorgverzekeraars. Ook hier zijn de meningen verdeeld.
Bron: wdtm