Voordelen van lage doses aspirine
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 20 oktober 2009 - 17:53
Array
Het voorschrijven van een lage dosis aspirine is een belangrijk onderdeel van de behandeling en de preventie van hartziekten, zoals een hartinfarct. Echter, onder gebruikers van een lage dosis aspirine komen bijwerkingen in het maag-darmstelsel vaak voor. Bijna de helft van de patienten die langdurig een paar aspirines gebruiken, ervaren bovenbuikklachten, zoals een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Tevens is aspirinegebruik in verband gebracht met het optreden van maagzweren en maagbloedingen.
Martijn van Oijen deed onderzoek naar de balans tussen de voordelige effecten van aspirine voor het hart en de nadelige effecten op de maag. Hij onderzocht dit door deze effecten te meten in hartpatienten en in patienten met een maagzweer- of bloeding. De bijwerkingen van lage doses aspirine lijken zeer weinig voor te komen. Daarnaast wordt de functie van de maag hierdoor bijna niet beïnvloed. Bovendien is het voorschrijven van aspirine zeer kosteneffectief in vergelijking met alternatieven.
Promovendus/a
dhr. drs. M.G.H. van Oijen
Proefschrift
Balancing gastrointestinal and cardiovascular outcomes in low-dose aspirin users
Promotor(es)
prof. dr. J.B.J.M. Jansen
prof. dr. F.W.A. Verheugt
Copromotor(es)
dr. R.J.F. Laheij
Datum
vrijdag 23 oktober 2009
Tijd
13.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Curriculum vitae
Martijn van Oijen (’s-Hertogenbosch, 1980) studeerde Biomedische (Gezondheids)wetenschappen in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het UMC St Radboud. Sinds 2008 is hij als postdoc wetenschappelijk onderzoeker in dienst bij diezelfde afdeling voor het Parelsnoerproject, en recent tevens toegetreden tot de staf van de afdeling.
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.