Kurkuma breekt kankercellen slokdarm af

0
3476

kurkuma mfWetenschappers van het Ierse Cork Cancer Research Centre hebben een mogelijke genezing van kanker ontdekt – curry. Een molecuul in een specerij uit de Indiaase schotel kan zieke cellen binnen 24 uur doden. Nu hopen dat de onderzoekers het ingredient t gebruiken als een anti-kanker behandeling. De ontdekking werd gedaan nadat de chemische stof Kurkuma uit de curry werd getest om slokdarmkanker in een laboratorium te bestrijden. Kurkuma geeft curry zijn kenmerkende gele kleur. Onderzoekers van het Cancer Research Centre Cork in Ierland gevonden kankercellen stierven en begon zich te verteren na de behandeling met curcumine.
Dit kruid, dat in oosterse landen aan veel gerechten wordt toegevoegd, blijkt een geneeskrachtige werking te hebben. Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat het beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder.

Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi bijvoorbeeld. Het is ook een vast bestanddeel van kerrie. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.

Naast het gebruik in de keuken kent kurkuma in oosterse landen een eeuwenoude medicinale toepassing, vooral als ontstekingsremmer. Zo wordt het in landen als India, China en Indonesie zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn.

Kurkuma en kanker
De wetenschappelijke belangstelling voor kurkuma begon simpelweg met de constatering dat bepaalde vormen van kanker, maar ook andere ziektes zoals Alzheimer, in Azie opvallend veel minder voorkomen dan in Europa. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de oorzaken daarvan.

Naast een verschil in genetische aanleg, lijkt de belangrijkste verklaring te liggen in het voedingspatroon. Zo eten Aziaten veel minder calorieen, minder verzadigd vet, meer vis, meer soja en meer groenten, maar ook opvallend veel meer kurkuma.

Al deze factoren samen blijken in meer of mindere mate samen te hangen met de kans op kanker.

Apoptose betekent celdood en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de groei van tumoren of het uitzaaien ervan. Curcumine kan dankzij het stimuleren van de apoptose de vermeerdering van kwaadaardige cellen remmen door ervoor te zorgen dat ze afsterven.De verklaring voor die antikanker werking van kurkuma ligt in verschillende mechanismen in het lichaam die door kurkuma worden beïnvloed.

Zo is uit onderzoek gebleken dat curcumine:

  • ontstekingen in de darmen vermindert. Dergelijke ontstekingen zijn vaak een voorbode van darmkanker.
  • een zuiverende werking heeft op darmen, lever en milt. Kurkuma werkt op die manier ook versterkend voor het immuunsysteem.
  • de angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten) remt en daarmee de groei van een tumor verhindert
  • apoptose (celdood) stimuleert en daarmee tumorcellen kan laten afsterven.

Uit een beperkt onderzoek blijkt dat curcumine aanvullend gebruikt in een chemokuur tegen kanker, de werking van de chemo (vincristine) verbeterde en de resistentie (ongevoeligheid) voor de stof verminderde. Dit is een groot voordeel omdat daardoor minder snel beschadiging aan gezond weefsel optreedt en tumorcellen langer gevoelig blijven voor de chemokuur.

Bron: The Sun