Gehoorschade door virusinfectie bij ongeboren kinderen

Array

cytomegalovirusBijna een kwart van alle Nederlandse kinderen die doof of zeer slechthorend zijn, heeft die handicap opgelopen door een in de baarmoeder. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook bleken artsen onvoldoende kennis te hebben over dit (). Ze waarschuwen zwangere vrouwen niet en die doen daardoor te weinig aan preventie. Met eenvoudige hygienemaatregelen zouden veel gehoorproblemen bij kinderen voorkomen kunnen worden.


Onopgemerkt

Een CMV-infectie is voor gezonde volwassenen ongevaarlijk en verloopt meestal onopgemerkt. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft zo’n infectie ooit gehad Ongeboren kinderen die via hun moeder besmet raken, kunnen wél ernstige problemen krijgen, zoals een klein hoofd, leverfunctiestoornissen, en problemen met gehoor, gezichtsvermogen en/of geestelijke ontwikkeling. Van de grote groep pasgeborenen met een CMV-infectie die bij de geboorte gezond lijken, krijgt ruim 15 procent later alsnog gehoorproblemen. Bij deze kinderen wordt de slechthorendheid meestal pas ontdekt als de spraakontwikkeling achterblijft. Ouders denken niet snel aan slechthorendheid, omdat hun kind op de gehoortest vlak na de geboorte immers normaal scoorde.

Handen wassen
Zwangere vrouwen kunnen met goede hygiene voorkomen dat ze het virus (opnieuw) oplopen. De virusdeeltjes zitten vooral in urine en speeksel. Omdat het virus veel heerst onder kinderen, zouden zwangeren hun handen goed moeten wassen als ze een luier hebben verschoond. Ook moeten ze bijvoorbeeld geen lepeltje delen met hun kind.

Hielprik
Het is technisch goed mogelijk om CMV-besmetting bij pasgeborenen aan te tonen via de hielprik, maar dat gebeurt op dit moment niet. Was dat wel zo, dan zouden in Nederland jaarlijks 800 kinderen met kans op latere wellicht behandeld kunnen worden met antivirale middelen. De onderzoekers willen gaan onderzoeken of toevoegen van een CMV-test aan de hielprik, gevolgd door behandeling en opsporen van gehoorverlies, zinvol is.

DECIBEL-studie
Aan de DECIBEL-studie, waaruit deze resultaten zijn voortgekomen, werken verschillende afdelingen van het LUMC mee: Kindergeneeskunde (prof. dr. Anne Marie Oudesluys-Murphy, Marleen Korver), Medische Microbiologie (dr. Ann Vossen, Jutte de Vries), KNO (prof. dr. ir. Johan Frijns, dr. Capi Wever) en Klinische Epidemiologie (dr. Friedo Dekker). Zij publiceerden drie artikelen over het cytomegalovirus in een speciaal themanummer van het Journal of Clinical Virology. Op 16 november zal Cicero, een uitgave van het LUMC, uitgebreid aandacht besteden aan de onderzoeksresultaten. Achtergrondinformatie over de Decibel-studie vindt u op de LUMC-website > Organisatie A-Z > Decibel studie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen