Richelle Laurijsen: “Kanker verziekt je taal”

0
731

richelleKanker; het woord komt extra hard aan bij de mensen die het hebben of er mee te maken hebben gehad. Richelle Laurijsen (16) is ziek. Doodziek. Ze heeft kanker. De ziekte vreet haar op. Letterlijk. Kanker verziekt haar leven. Zolang het nog duurt. Maar waar ze nog zieker van wordt: van die mensen die het woord ‘kanker’ zonder nadenken gebruiken. Kanker zus, kanker zo. Alsof dat normaal is. Hallo – not right! Kappen!

Waarom?Op haar website lees je waarom!

Net toen Richelle Laurijsen (16) verlost leek van een agressieve tumor in haar onderbeen sloeg de kanker opnieuw toe. Ditmaal heviger en alles verwoestender dan ooit tevoren. Ze heeft naar schatting weken tot hooguit enkele maanden nog te leven. Korte tijd waarin ze voor zichzelf een lijstje heeft gemaakt van dingen die ze per se nog wil doen. Hoog op dit lijstje staan een bezoek aan New York en een opmerkelijke campagne, waarvoor Richelle het voortouw heeft genomen. De tiener, resoluut: „Er moet maar eens een eind worden gemaakt aan al dat gevloek en gescheld waarin het woord kanker voorkomt…”

De toekomst leek Richelle toe te lachen. De Harderwijkse volgt het vmbo en was vast besloten het later te gaan maken in de mode. „In mijn vrije tijd draag ik van alles, maar mijn hart ligt bij chique kleding. Jurken en zo.”

Totdat ze anderhalf jaar geleden ziek werd. Een agressief woekerende bottumor in haar linkeronderbeen. Maar na een chemokuur en een operatie leek Richelle de strijd in haar voordeel te hebben beslecht.

April vorig jaar ontdekte ze echter andermaal een knobbeltje in haar been, ietsje hoger dan de vorige keer. Al na de eerste zware behandeling bleek dat de kanker zich ditmaal niet zo snel gewonnen gaf. De chemokuur bleek te zwaar. De uitwerking was desastreus voor Richelles organen, waarop de artsen besloten tot amputatie van haar onderbeen.

De familie leefde vervolgens tussen hoop en vrees. Eind vorige maand volgde nieuw onderzoek, maar nog voordat de resultaten daarvan binnen waren, voelde Richelle de pijn en nieuwe knobbeltjes opkomen. Genezing bleek niet meer mogelijk.

Richelle is echter vastbesloten de korte tijd dat ze hier nog door mag brengen ten volle te benutten. Enthousiast vertellend, vlak voordat ze op het vliegtuig stapte: „Ik ben mijn hele leven al gek geweest van New York. Lijkt me een fantastische stad. Iedere keer als ik beelden op tv zie, heb ik zoiets van: daar wíl ik per se heen.”

Maar dappere Richelle hoopt binnenkort ook het startsein te kunnen geven voor een opvallende campagne. Ze ergert zich eigenlijk al haar hele leven aan het misbruik van het woord kanker. „Nu ik de ziekte heb helemaal natuurlijk, maar ik vond het altijd al verschrikkelijk. Ik moet me echt inhouden wanneer ik mensen zoiets te pas en te onpas hoor roepen.” Het bedrijf van vader Menno heeft het eigen reclamebureau gevraagd een campagne op te zetten. „Ongelooflijk mooi dat mijn idee nu groots wordt opgepakt. Geweldig om te zien hoe iedereen ermee bezig is.”

Hoe klein ook, er is nog een sprankje hoop. Richelle, die momenteel in New York zit, verwacht binnenkort te kunnen beginnen aan een experimentele behandeling. Wereldwijd hebben 300 mensen aan deze proef meegedaan, maar de resultaten zijn sterk wisselend. Vader Menno: „De artsen hebben ons voorgehouden dat we er geen wonderen van mogen verwachten. Dat we onszelf niet voor de gek moeten houden. We houden rekening met eind dit jaar. In die tijd moeten we vooral leven van dag tot dag en genieten van ieder moment dat we nog samen zijn. En mocht dat wonder dan toch gebeuren, dan laten we dat over ons heen komen…”

Wat een stoer meisje! Haar campagne Kanker verziekt je taal richt zich voornamelijk op jongeren die kanker veelal als modewoord gebruiken. „En het zou mooi zijn als zij vervolgens hun ouders op het gebruik van dit scheldwoord willen wijzen.” Het idee van Richelle heeft inmiddels de nodige aandacht in de media gekregen. „Dat vindt ze geweldig, want het is haar bedoeling zo veel mogelijk mensen te bereiken.” Lees in De Telegraaf meer over Richelle.